DruštvoKulturaRiznica moga krajaSlobodno vremeVestiZaječar info

Petrovdanski dani u Grlištu

Žitelji Grlišta, proslavili su u petak 12. jula svoju seosku slavu, praznik Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla. Tim povodom u Grlištu je sinoć održan i drugi Petrovdanski sabor.

U Grlištu je sinoć priređen bogat kulturno-umetnički program u okviru manifestacije „Petrovdanski dani“, kojom je i ove godine u tom podtupižničkom selu obeležen Petrovdan.

Manifestaciju je prigodnom zdravicom domaćinu otvorio Nenad Petković. Prisutne je u ime Grada Zaječara pozdravio Boban Kostić, zamenik predsednika Skupštine grada. On je  i učesnicima Petrovdanskog sabora dodelio zahvalnice.

Svojim nastupom publiku su oduševila kulturno-umetnička društva “Penzioner” iz Zaječara i “Graničar” iz Halova, folklorna sekcija Udruženja Roma i gradski folklorni ansambl “Zora” iz Zajčara. Publika je uživala u bogatsvu narodnih kostima, narodnih pesama i igara.

Petrovdanski dani počeli su u petak 12. jula, tradiconalnom igrankom, a završiće se večeras, 14. jula, noćnim turnirom u malom fudbalu.

Na praznik Svetih Prvovrhovnih apostola Petra i Pavla 12. jula, svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavkog kolača, svečano je proslavljena manastirska i seoska slava.
Liturgiju je služio sveštenik Zlatko Zdravković, paroh grljanski. Veliki broj vernika uzeo je molitveno učešće u liturgiji pristupivši Svetoj Čaši.
Nakon rezanja slavkog kolača, usledila je i trpeza ljubavi u manastirskoj porti.


foto:eparhijatimocka

Inače, manastir Sv. Apostola Petra i Pavla, koji se nalazi nedaleko od Grlišta, na obodu jezera, ima veoma veliki istorijski i kulturni značaj za žitelje ovog sela.

Svi pisani podaci o ovom kraju govore o bitnim događanjima koji su upravo vezani za ovaj manastir odnosno parohijsku crkvu. Počev od natpisa iz 14. veka koji je pronađen kod manastira, pa kasnije, dogovor u njemu o dizanju ustanka protiv Turaka u ovim krajevima iz 1805. godine, između kneza Milisava, popa Radosava i izvesnog Ivka iz Krivog Vira, pa sve do podataka da je u manastirskom konaku do 1876. godine bila i škola za decu iz cele okoline. Ovaj manastir bio je i središte duhovnog života celog kraja i u njemu su se, pored svakodnevnih službi, obavljala krštenja i venčanja meštana i ljudi iz ovih krajeva pa čak i Zaječaraca sve dok Zaječar nije dobio svoju crkvu.

Drugu po redu, manifestaciju Petrovdanski dani u Grlištu organizovali su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Grlište, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close