VestiZaječar info

DANAS SU SVETI VRAČI! Verovanja: Ovi sveci leče sve bolesti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Braća Kozma i Damjan još za života se proslaviše čudesnim isceliteljskim moćima i verom u Hrista. U vreme progona hrišćana baciše ih pred bolesnog rimskog cara Karina i car im naredi da ga izleče. Braća odgovoriše da njihove moći ništa ne vrede bez prave vere u Hrista. Posle dužeg razgovora car pređe u veru hrišćansku i izleči se. Tada prestadoše i progoni hrišćana, pa bi i braća verovatno mirno skončala ovozemaljski život, da ne bi ljubomornih lekara koji ih na prevaru odvedoše u planinu i tamo ubiše kamenjem. Zovu ih i Bezmitni jer su narod lečili besplatno, a negde ih zovu i Bolesnički jer ovaj dan slave bolesnici. Zvanične bolnice su nekad ovaj dan obeležavale kao zavetni. Postoje brojne legende o njima u kojima se opisuje i način njihovog lečenja pa se tako zna da su lečili dodirom šake; koristili paru sa ključale vode i da su obilno koristili sugestivnu metodu.

Srbi u Mađarskoj veruju da dete koje se rodi na ovaj dan, ako preživi deset godina, živeće tačno sto, zabeležio je etnolog Dragomir Antonić.

Sveti vrači u narodu se praznuju dva puta godišnje: pored letnje, tu je i novembarska slava, 14. novembra. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave. Inače, ovaj praznik slavi se i kao zaštita od groma.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close