Riznica moga krajaVestiZaječar info

ŠANE ČUVAR NASLEĐA RGOTINE: Njega krase oštroumnost, pronicljivost i duhovitost (I deo)

Aleksandar Kojić Šane, jedan je od najstarijih meštana Rgotine, u oktobru ove godine napuniće 92 godine. Njegova biografija je duga i bogata, ali izdvojićemo samo neke od, za njega važnih odličja i funkcija: bio je predsednik Mesnog odbora Socijlističkog Saveza, predsednik Mesne zajednice Rgotina, sekretar Saveza boraca, sekretar Udruženja penzionera, nosilac je odlikovanja Orden rada sa srebrnim vencem i odlikovan je Zlatnom značkom Socijlističkog Saveza Jugoslavije. Po zanimanju je ekonomista, a svoj radni vek je proveo u zemljoradničkoj zadruzi, u borskom “Centrokop”-u, a penziju je dočekao u “Kvarc”-u  u Rgotini. Penzionerske dane provodi pišući istoriju ovog kraja, a tome je prethodilo njegovo višedecenijsko istraživanje svega onoga što treba da se sačuva od zaborava. Arhivska građa je njegovo blago, koje će ostati za mnoga naredna pokolenja, koja će moći da se upoznaju sa istorijom Rgotine, ali i kulturom, tradicijom, znamenitim ličnostima toga kraja, životom nekada i sada.

Šanetova arhivska građa pokazuje da je 1846. godine u Rgotini rođen Svetozar Marković, poznati socijlista i industrijalac, da se Rgotina ponosi Radojem Lazićem, učesniskom rata, Milanom Savićem, koji je izgradio termo-centralu u Rgotini, čuvenim slikarom Miletom Savićem, Zoranom Gajićem, voditeljem emisije “Znanje imanje”, Ljubom Filipovićem, koji je pisao i čitao humoreske i mnogim drugim ličnostima.

Podaci pokazuju da je Rgotina 1980. godine imala 700 aktivnih domaćinstava, 2.900 meštana, dok se taj broj godinama smanjivao. Tako 2018. godine, Rgotina ima 534 aktivna domaćinstva i 220 praznih kuća, prema Šanetovoj evidenciji.

U narednom video prilogu upoznajte Šaneta, čuvenog Rgoćanina, koga krasi oštroumnost, proniciljivost, britkost, duhovitost.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close