DruštvoVestiZaječar info
Najnovije vesti

Kotlujevac proslavlja Spasovdan: SVETA LITURGIJA I LITIJA POVODOM SLAVE (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg u zaječarskom naselju Kotlujevac, danas na Spasovdan, služena je svečano i uz prisustvo velikog broja vernog naroda, sveta liturgija povodom hramovne slave.

Liturgija je počela u 8 časova, a nakon lomljenja slavskog kolača, kada je ovogodišnji kolačar Maja Živić predala kolač Ivanu Jovanoviću, novom kolačaru, obeležavanje slave nastavljeno je litijom oko hrama, paljenjem sveća i posluženjem.

Spasovdan pada uvek u četvrtak i to šesti po Vaskrsu. Crkva ga praznuje kao Vaznesenje Gospodnje, jedan od 12 velikih praznika i osam Hristovih praznika.

Prema narodnom predanju, tog dana se spasio Bog od rđavih ljudi i otišao – vazneo se – na nebo, a ostala je i priča da je Bog pobegao na nebo od zlih i nevaljalih ljudi.

Veruje se da je ovo veoma srećan dan, kada sve valja započinjati.
Na Spasovdan se ne radi nikakav težak posao, pošto je veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

VIDEO U PRILOGU

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close