VestiZaječar info

Završni događaj projekta „Rampe za inkluzivan ZA“: Nabavljene mobilne pokretne rampe

Završni događaj projekta „Rampe za inkluzivan ZA“, koji se realizuje u okviru Omladinskih fondova Fondacije Ana i Vlade Divac, održan je u Prostoru za POMAK, u Zaječaru. Panel diskusija je okupikala predstavnike institucija i civilnog društva.

Neformalna grupa „Mladi ZAjednici“ u prethodnom periodu, radila je na nabavci mobilnih pokretnih rampi za dva objekta u gradu. Kroz ovaj projekat hteli su da ukažu na jedan od izazova sa kojima se suočavaju sve osobe sa invaliditetom u Zaječaru, sa fokusom na mlade. U skladu sa mogućnostima, razmatralni su izazovi dostupnosti prostora koje koriste mladi, prostore u kojima provode vreme.

Dve mobilne rampe će koristiti prostorijama TOC – Asocijacije za održivi razvoj zajednica kao i Mejkers Labu u okviru Gimnazije Zaječar.

Dunja Marušić iz Timočkog omladinskog centra, istakla je da će rampa biti dostupna na korišćenje onima koji budu iskazali potrebu za korišćenjem, jer su i oni za svoje ranije događaje takođe pozajmljivali mobilne rampe i vide veliku važnost podrške koja se pruža u tom pogledu dostupnosti.

Osim toga, Marušić je ukazala na to da određene izazove ne vidimo i ne prepoznajemo dok se ili mi ili neko u našem okruženju ne suoči sa njima.

Mladen Šljivović, profesor fizike u Gimnaziji, preneo je kako je izazov prepoznat i da će se u narednom periodu raditi na prevazilaženju istog i ukazao na važnost aktivizma i motivaciju koju i on neguje kroz rad sa svojim učenicima, kroz različite programe.

Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka Kancelarije za mlade u Zaječaru, pohvalila je projekat i inicijativu mladih. Ona je naglasila važnost aktivnog učešća, participacije, i diskusije o temama i pozvala mlade da pitaju i nastave da istražuju.

Duško Perišić, iz Međuopštinske organizacije multipleskleroze u Zaječaru, na pitanje o tome kako mu se čini projekat neformalne grupe, je rekao, kako ga raduje da postoje mladi koji se informišu o temi inkluzije, da se grupa dodatkla samo jedne oblasti inkluzije. On je ostavio prostor da se diskutuje o drugim nivoima i oblastima inkluzije.

Pored navedenih predstavnika instutucija i civilnog sektora iz Zaječara, na panelu se pridružio i predstavnik Fondacije Ana i Vlade Divac, Đorđe Perišić. On je učesnike uputio u programe i projekte koje Fondacija sprovodi, kao i na načine uključivanja mladih, predstavio projekte i oblasti kojima se bave Omladinski fondovi, kao i koje su to sredine u kojima se realizuju Omladinski fondovi.

Događaj je moderirao Pavle Vasilijević, srednjoškolac, član neformalne grupe „Mladi ZAjednici“.

Iz neformalne grupe poručuju sledeće: Hajde da delimo dobre stvari i da pričamo! Prilike ćemo naći.

Projekat Rampe za inkluzivan ZA realizuje u okviru projekta Omladinski fondovi koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa gradskom upravom Zaječar, a u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i turizma.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button