VestiZaječar info

Zaječar: Podsticaji za 95 poljoprivrednih proizvođača

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli podsticaja za nabavku nove priključne mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu, za pčelinja društva, i nove opreme za pčelarstvo. 95 poljoprivrednih proizvođača potpisalo je ugovore, a prema rečima nadležnih, ukupan iznos sredstava izdvojen u okviru projekta je preko 5 miliona dinara. 

Zoran Joković iz Male Jasikove  godinama se bavi stočarstvom. Kako kaže, nije od onih koji će sa sela da ode, ali je svaka pomoć svakako dobro došla, kako bi se proizvodnja unapredila.

“Ova sredstva mi znače dosta,  ja sam prvi put podneo zahtev i evo dobio sredstva. Bavim se proizvodnjom mleka, imam 20 krava i mesečno proizvodimo oko 4,5 tone mleka. Problemi postoje, ali  je najveći otkupna cena mleka”, rekao je Joković.

Prema rečima Vesne Stanković, člana Gradskog veća za poljoprivredu, ugovori su potpisani za prihvatljive investicije.

“Danas okončavamo proces koji je počeo usvajanjem programa, početkom marta ove godine. Ukupna suma za ova dva konkursa je 5 miliona i 200 hiljada dinara. Ugovori se potpisuju za prihvatljive investicije, investicije koje su bile na listi. Svake godine imamo od 30 do 40% povećanje  iznosa sredstva koja se dodeljuju poljoprivrednim proizvođačima. Počeli smo sa 7 miliona dinara, sada već došli do 10 miliona dinara”, rekla je Stanković.

Poljoprivredne proizvođače pozdravio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je tom prilikom istakao da će Grad uvek pomoći poljoprivrednim proizvođačima i da to nikada neće biti problem. Međutim, postoje drugi gorući problemi koje treba rešavati u selima.

“Ono što mene iskreno brine je ko će se baviti poljoprivredom i da li imamo mlade naraštaje koji će ostati da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, nego to da li ćemo imati novac da pomognemo i subvencionišemo. Džaba sve ovo, ako u naredne 4 godine, ne realizujemo projekat rekonstrukcije seoskih saobraćajnica. Nama za to treba preko 2,5 milijarde dinara, a to je gotovo jedan i po godišnji budžet grada Zaječara.  To je neophodno da bi zadržali mlade, da bi vi stariji ostali na selu, to je gorući problem, kao i primarna zdravstvena zaštita. Nama su tu ruke potpuno vezane, mi možemo da renoviramo ambulante, ali i to je džaba ako nemamo medicinske sestre i doktore da tamo rade svakodnevo, a ne od slučaja do slučaja. Znamo da je neophodno da se sačuvaju ljudi u ruralnim sredinama, da ponovo aktiviramo domaćinstva, da se mladi bračni parovi vrate na selo, to ćemo se truditi kroz razne programe”, istakao je Ničić i dodao:

“Ono u čemu ja vidim budućnost je voćarstvo i organska proizvodnja, i o tome treba razmišljati. Moj savet je da se usmerite onima, koji će vam sigurno kupiti poljoprivredne proizvode”.

Prvi čovek grada Zaječara je najavio da će se u narednom perodu raditi na realizaciji programa odlaska, pre svega, voćara u Italiju, kako bi obišli jednu od najvećih plantaža voća, i time se dodatno edukovali o tome kako se postižu veliki prinosi u voćarstvu.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close