VestiZaječar info

Održana sednica Skupštine grada Zaječara: Najviše polemike izazvao godišnji izveštaj JKP “Timok održavanje”

Juče je u velikoj sali Gradske uprave održana 31. po redu sednica Skupštine Grada Zaječara. Na dnevnom redu našlo se devet tačaka koje su većinom glasova usvojene. Najveću pažnju izazvao je godišnji izveštaj Javnog komunalnog preduzeća ,,Timok održavanje’’.

Odbornici su na jučerašnjem zasedanju usvojili Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detanje regulacije za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom “Zaječar 1”, o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada Zaječara putem razmene neposrednom pogodbom, izmenili i dopunili Odluku o mesnim zajednicama, kao i Odluku o rasporedu radnog vremena obavljanja trgovinske, ugostiteljske i zanatske delatnosti.  Usvojena je i Odluka o konverziji potraživanja Grada Zaječara u udeo grada u kapitalu privrednog društva “Simpo” a.d. Vranje, kao i Predlog Odluke o utvrđivanju ekonomske cene usluga koje pruža Centar za socijalni rad “Zaječar” za 2019. godinu. Odbornici su zeleno svetlo dali i na Finansijski izveštaj Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod” Zaječar za 2018. godinu, na Odluku o načinu pokrića gubitka tog preduzeća za prošlu godinu, na rešenje o raspodeli dobiti JKP “Zaječarparking” Zaječar za 2018. godinu i izveštaj o radu tog preduzeća za prošlu godinu, kao i na Predlog Rešenja o usvajanju Finansijskog izveštaja Preškolske ustanove “Đulići” Zaječar za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

RADILI PUNOM PAROM UZ BROJNE PROBLEME

Direktor Vice Lalić obrazložio je odbornicima Godišnji Izveštaj o radu Javnog komunalnog preduzeća “Timok-održavanje” Zaječar za prošlu godinu, koji je usvojen, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o načinu pokrića gubitka tog preduzeća za prošlu godinu.

-Naše preduzeće je najmlađe komunalno preduzeće u gradu i ovo je naš prvi godišnji izveštaj o poslovanju. Delatnosti kojima se bavimo su održavanje gradskog zelenila , održavanjem javne rasvete u gradu i svim selima sa teritorije grada. Pored toga bavimo se i održavanjem i upravljanjem svim sportskim objektima u gradu, kojih u gradu ima dosta tako da je imovina kojom mi gazdujemo zaista velika. Kada pričamo o obimu poslovanja našeg preduzeća on je u 2018. godini u odnosu na broj zaposlenih bio čak i preobiman, ali velikim radom i disciplinom smatram da smo veliki posao odradili. Kada pričamo o gradskom zelenilu podjednako smo održavali gradske zelene površine i održavanje seoskih mesnih zajednica, a te poslove smo radili po potrebama građana, na osnovu svakodnevne komunikacije sa njima. Ono što je kritika mnogih, a nije na mestu, a što se može videti na osnovu programa poslovanja, pored sadnje cveća mi smo pažnju posvetili i sadnji novih drvoreda i uređenju novih zelenih površina. Posadili smo 235 sadnica drveta, ruža 170, ukrasnog šiblja 329, žive ograde 1000 komada, kazao je Lalić.

On je odbornike podsetio da je preduzeće preuzelo opremu za rad  koja je bila u vlasništvu grada a koja je bila uglavnom neispravna, u potpunosti ili delimično. Što se tiče javne rasvete on je istakao da je preduzeće taj posao počelo da radi aprila prošle godine i da je za sedam, osam meseci zamenjeno i intervenisano na preko 3000 rasvetnih mesta u gradu i selima. Pored redovnog održavanja postavljana je i nova rasveta.

-Kada pričamo o finansijskim rezultatima planirani prihodi za 2018. godinu su bili 112 miliona 290 hiljada, ostvareno prihoda 69 miliona 986 hiljada, što je ukupno oko 63 odsto. Kada pričamo o rashodima planirani su 119 miliona  890 hiljada, ostvareni 72 miliona 724 hiljade, pa smo ih ostvarili za 1,8 odsto više u odnosu na prihode. Rezultat u 2018. godini je negativan za  dva miliona 737 hiljada dinara. Ovaj negativan rezultat je zbog velikih ulaganja koje smo mi imali u prvih šest meseci poslovanja. Neki od razloga su preuzimanje radnika iz drugih javnih preduzeća, kasniji početak rada preduzeća, a prvi finansijski priliv smo imali početkom maja meseca. Do tad smo već bili zaduženi za firmarinu, porez na imovinu, oko million i po dinara. U prvih par meseci smo od sopstvenih prihoda uložili još million i 400 hiljada dinara za novu opremu za gradsko zelenilo, za sisteme za zalivanje 700 hiljada dinara. Ulagali smo i u skijalište, za gradsku binu koju so kupili, za popravku semafora u hali…Inače, pošto je ovo bila prva godina našeg poslovanja nismo znali da predvidimo iznos sa prihodovne strane što se tiče javne rasvete i gradskog zelenila. Jas am nezadovoljan negativniom finansijskim rezultatom, ali to nije rezultat redovnog poslovanja firme, što dokazuje to da smo mi ustvari u velikom finansijskom plusu. Mi smo predložili da se ovaj finansijski izveštaj od prošle godine pokrije iz redovnog poslovanja ove godine zato što ćemo gotovo sigurno ovu godinu završiti pozitivno, istakao je Lalić.

Njegovo izlaganje je bilo propraćeno aplauzom gotovo svih odbornika koji cene rad ovog preduzeća na čelu sa jednim mladim čovekom. Odbornik opozicije Dr Nenad Ristović je direktoru zahvalio na iscrpnom obrazloženju, ali uputio, kako je naveo, dobronamerne kritike.

-Građani treba da znaju šta se radi i to treba da se ovde i iznese. Predsednici Saveta mesnih zajednica su sa vama potvrdili dobru saradnju. Naravno da trebate da osećate krivicu zbog gubitka u poslovanju jer kad ste prihvatili ovaj posao deo tereta se mora preuzimati. Izveštaj je dobar ali morate navesti sve novčane iznose. Ne zaboravite da je ova Skupština samo vašem preduzeću dala sredstva za kupovinu osnovnih sredstava, a dobili ste i pet miliona subvencije za koje je gradonačelnik rekao da ćete vratiti kroz određene poslove za grad. Kada je preduzeće osnovano rečeno je da će poslovati po tržišnom principu. Moja strepnja je da i ovu godinu ne završite sa gubitkom. Ako je neko ovo shvatio kao kritiku to nije tako, ovo je bila samo dobronamerna sugestija, kazao je Ristović.

On je tražio odgovor o tome dali preduzeće obavlja posao i za treća lica i šta se radi sa šibljem, da li se pravi sečka i gde se deponuje, kao i da li je plan preobiman. Lallić je objasnio da se posao obavlja i za treća lica i da je ove godine blizu million dinara bilo prihoda. On je naveo i da se sečka skladišti u prostorijama bivše “Timočke krajine”, ali da je neophodno kupiti veći kamion za tu namenu. U planu je, prema njegovim rečima, nabavka većeg teretnog vozila iz sopstvenih sredstava firme.

-Ja sam uveren da ćemo ovu godinu završiti pozitivno, i svi parametri to govore, istakao je Lalić.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button