DruštvoVestiZaječar info

ZAJEČAR PAMTI ŽRTVE – Navršava se četvrt veka od početka NATO agresije

Povodom 24. marta – Dana sećanja na žrtve NATO agresije, danas je u Zaječaru održana ceremonija u okviru koje su položeni venci i cveće na Spomenik poginulim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Potpukovnik Srđan Jovanović je na današnjoj ceremoniji podsetio da je prošlo 25 godina od 24. marta 1999. godine, kada je otpočelo bombardovanje Srbije i Crne Gore od strane 19 zemalja članica NATO alijanse, te da su u herojskoj odbrani, svoje živote na oltar otadžbine položili i pripadnici Vojske Srbije.

„Za ovo vreme nisu se mogli zaboraviti užasi rata i bombardovanja naše zemlje. U svest su nam duboko urezana sećanja na nevino stradale, stradale zarad neuverljivih priča o nametanju mira i navodnom sprečavanju „humanitarne katastrofe“. Snaga oružja je nadjačala snagu razuma. To je ono najstrašnije, što se nikako, nikada i ni po koju cenu nije smelo dogoditi – a dogodilo se“, naveo je Jovanović i dodao:

„Agresija započeta na našu zemlju 24. marta trajala je 78 strašnih dana proleća 1999. godine. Tokom bombardovanja NATO je porušio više od 50 mostova, 36 objekata na komunikacijama, onesposobio više od 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga, pet aerodroma za civilni saobraćaj, veći broj TV i radio- centara, predajnika, repetitora, pošta, telegrafsko-telefonskih stanica, 53 bolnice, više od 300 škola.
Uništeni su i razoreni stambeni objekti u Aleksincu, Ćupriji, Surdulici, Nišu, Novom Pazaru i drugim gradovima“.

U tim zverstvima ubijeno je i ranjeno mnogo nedužnih.

„Poginulo je oko dve i po hiljade civila, cinično nazvanih „kolateralnom štetom“, a među njima, uistinu i neporečivo nevinih, devedesetoro dece, od kojih je najpoznatija Milica Batajnička, čiji lik je oslikan sa oreolom svete mučenice na nekoliko manastira i crkava u Srbiji i u inostranstvu. U odbrani slobode i nezavisnosti otadžbine, živote je položilo preko hiljadu pripadnika Vojske“, istakao je Jovanović.

On je podsetio da je ukupna materijalna šteta procenjena na više desetina milijardi dolara.

„Bol i tuga, zbog gubitka najdražih, nemaju cenu i ne mogu se izraziti i nadoknaditi, a posledice razaranja trpimo i danas. Na današnji dan, nasuprot višestruko jačem napadaču, stali su beskrajna ljubav naroda i njegove Vojske i svih snaga odbrane prema otadžbini i njenoj slobodi, spremni, da uz najveće žrtve, brane slobodu i čast otadžbine, kao i svetle slobodarske tradicije koje su im ostavili preci. Herojska dela kojima su ispisane stranice nezaborava, činili su komandanti i komandiri, nišandžije, poslužioci, posluge, lekari, bolničari, vozači, kuvari, vojnici, starešine, dobrovoljci, zemljoradnici, radnici, službenici – ceo narod. Započeta bez mandata UN, operacija NATO, cinično nazvana „Milosrdni anđeo“, posle 78 dana tako se i završila. Snage NATO-a su zaposele teritoriju KiM-a, a UN prihvatile svršen čin, usvajajući rezoluciju 1244″, rekao je na današnjoj ceremoniji potpukovnik Jovanović.

Vence i cveće položile su delegacije Komande garnizona Zaječar, Grada Zaječara, SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera, ratnih vojnih invalida, posebnih jedinica policije, 549. motorizovane brigade, Vojnog sindikata Srbije i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije. 

Današnja ceremonija završena je odavanjem pošte stradalima minutom ćutanja i intoniranjem himne Srbije.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button