VestiZaječar info

Zaječar: Održana sednica Saveta za zdravlje

U Zaječaru je danas održana sednica Saveta za zdravlje, 10. po redu, na kojoj je najviše reči bilo o dosadašnjim aktivnostima u izradi Akcionog plana za zdravlje. Prema rečima doktora Miljana Jovića, predsednika Saveta za zdravlje, Akcioni plan će biti izrađen do kraja leta, kada će biti dat na usvajanje.

“Sa tim poslom smo stigli na pola, nadamo se da će do kraja leta da bude gotov, kako bi ga dali Skupštini na usvajanje i na implementaciju. Mi imamo zakonsku osnovu da ga usvojimo, a on podrazumeva sve aktivnosti lokalne samouprave na poboljšanju zdravstvenog stanja, od kontrole vode, vazduha, namirnica, otpadnih voda, do mnogobrojnih preventivnih aktivnosti u koje su uključene, ne samo zdravstvene ustanove, već i druge organizacije koje u svojoj delatnosti imaju i taj rad, na primer Crveni krst. Plan se odnosi na period od 5 godina i mora detaljno da se razradi”, rekao je Jović.

Na sednici je bilo reči i o suzbijanju krpelja, komaraca i larvi.

“Nakon ovakve kišne sezone, očekujemo dosta insekata, koji nam smetaju. Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje “Timok” imaju dosta aktivnosti po tom pitanju”, istakao je Jović i podsetio da insekti nisu opasni, ali se, na primer krpelj, kako kaže, mora na vreme uočiti, izvaditi i odneti u Zavod, kako ne bi došlo do nekih komplikacija.

“Epidemiološka situacija nije kritična što se toga tiče, samo mali broj krpelja je onaj od kojih treba da se plašimo”, kaže Jović.

On je apelovao na građane, da nakon boravka u prirodi detaljno pregledaju telo.

Prikaži više

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close