KulturaVestiZaječar info

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacija rezervnih vojnih starešina obeležili vek postojanja i rada

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacija rezervnih vojnih starešina, danas su obeležili 100-godišnjicu postojanja i rada.

Obeležavanje jednog veka postojanja i rada Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacije rezervnih vojnih starešina počelo je polaganjem venaca na spomenik palim ratnicima, u centru grada, nakon čega je u sali Zaječarskog upravnog okruga priređena Svečana akademija. Domaćin svečanosti, načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović, pre početka Akademije priredio je i prijem za čelne ljude ovih organizacija iz Zaječara i Beograda i čestitao vek postojanja, napomenuvši značaj funkcionisanja i rada takvih organizacija.

“Jedan vek postojanja neke organizacije sam po sebi govori kolika je bila potreba da se jedna takva organizacija i formira. U proteklih 100 godina naše društvo i država su imali jako turbulentna vremena, gde su ove orgnazacije dostojanstveno zauzele svoja mesta, uz narod, državu i bile na najtežim mestima. Čast je biti pripadnik organizacije kao što je Organizacija rezervnih vojnih starešina, ali moram da kažem da je to i obaveza, imajući u vidu i da je jedan od inicijatora njenog formiranja, vojvoda Stepa Stepanović. Ne sumnjam da će svoju ulogu zadržati i u narednom periodu”, istakao je Paunović.

Stamenko Stanković, rezervni pukovnik, predsednik Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina grada Zaječara podsetio je na dugu tradiciju postojanja jedna takve organizacije koja je pretrpala mnogo toga tokom veka postojanja.

“Naša organizacvija je formirana u Beogradu, na prvom osnivačkom kongresu. Od tada do danas, prošli smo mnogo oluja i ratova, mnoge aktivnosti, učestvovali smo u svim borbama u oslobođenju naše zemlje. I ove godine sa ponosom tvrdimo da nema organizacije, u sveri odbrane, koja može da se pohvali da postoji 100 godina”, rekao je Stamenković.

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Organizacija rezervnih vojnih starešina osnovane su iste godine, davne 1919. godine. Datumi osnivanja se razlikuju, ali je dogovor ostao da ove godine zabeleže zajedno vek postojanja.

“Organizacija rezervnih vojnih starešina je osnovana 15. septembra, godinu dana posle proboja Solunskog fronta, mi smo kasnije osnovani, 28. oktobra. Dogovorili smo se da zajedno obeležimo 100-godišnjicu. Naša Oganizacija ratnih i vojnih invalida bavi se problematikom svih invalida i porodica poginulih porodica. Zalažemo se za bolji status invalidnosti u Srbiji, bolju zdravstvenu i finansijsku situaciju svih ratnih, vojnih invalida i porodica poginulih boraca što će biti i umnogome postignuto novim zakonom koji treba da bude izglasan u decembru”, rekao je Dragan Mitrović, predsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada Zaječara.

Vence su danas, na spomenik palim ratnicima, u centru grada, položile delagacije Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida i Saveza boraca narodnooslobodilačkih ratova.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close