VestiZaječar info

TIMOČKI DIVLJACI POZIVAJU NA DRUŽENJE U PRIRODI: Uspon na Vršku čuku 19. oktobra

Planinarski sportski klub Istok “Timočki Divljaci” organizuju šestu memorijalnu akciju “Sveta Đorđević-Ceka” i pozivaju sve ljubitelje prirode, planinare, humaniste i bicikliste da se u subotu, 19. oktobra pridruže ovoj akciji.

U okviru šestog Memorijala „Sveta Đorđević-Ceka“ biće organizovane brojne aktivnosti: Uspon na Vršku čuku, izložba fotografija Društva, izložba lekovitog bilja, kulturno-zabavni program i brojne druge aktivnosti.

Akcija počinje u 7:30, a kako je programom predviđeno, okupljanje i prijava učesnika u Avramici, u upravi rudnika, mogući su do 8 sati i 45 minuta. Otvaranje akcije i polazak na stazu zakazno je za 9.00 sati, dok je vreme od 12.00 do 14.00 sati rezervisano za izlazak na Vršku čuku, odmor i slikanje.  Povratak u Avramicu predviđen je u vremenu od 14.00 do 15.30. Od 15 sati i 30 minuta biće organizovan besplatan ručak, kao i dodela zahvalnica.

Trasa staze je: Avramica-Mala čuka-Vrška čuka-Prlita-Avramica, a ukupna dužine staze je 14,6 km. Staza nije mnogo zahtevna, prema rečima organizatora, a kako je predviđeno programom, po silasku u selo Prlita, učesnici će moći da razgledaju srpski tok gasovoda, kao  i naselja nekadašnjeg rudnika Velika čuka.

“Tokom akcije, na stazi je poželjno koristiti vodu i hranu, a odeća i obuća treba da budu adekvatne za uslove na stazi. Ove godine imamo samo jednu stazu, prilagođenu uzrastima od 7 do 88 godina. Svi učesnici akcije polaze na svoju odgovornost i lično su odgovorni za svoje psihofizičko i zdravstveno stanje. Staze su obeležene, markirane planinarskim oznakama i pvc trakama, a one inače idu seoskim kolskim putevima, šumskim stazama, grebenom. Veći deo staze prolazi na samoj državnoj granici sa Bugarskom. Vodiči na stazi, vidno su obeleženi fluorescentnim prslucima i opremljeni amaterskim radio stanicama. U slučaju da bude kiše, izmenićemo trasu pešačenja, isto tako ne zahtevnu. Pešačićemo asfaltom dok se ručak ne skuva”, kažu u klubu “Timočki divljaci”.

Organizatori još dodaju da je za učesnike akcije iz Zaječara obezbeđen besplatan prevoz, a autobus polazi u 8.00 sati ispred “Amana”, dok je povratak iz Avramice predviđen za 18:00 sati.

Zainteresovani mogu da se prijave do 17. oktobra na brojeve telefona: 064 3099395 i  063 459 355.

“Oktobar je mesec pešačenja u prirodi. Dođite da se družimo, čeka nas prelep i ispunjen dan”, poručuju iz kluba “Timočki divljaci”.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close