DruštvoVestiZaječar info

SVETSKI DAN ZDRAVLJA obeležen u Zaječaru – Retko razmišljamo o zdravlju, sve do momenta dok ga ne izgubimo i dok ne shvatimo koliko nam je dragoceno

Povodom obeležavanja „Svetskog dana zdravlja“ juče je na Trgu oslobođenja u Zaječaru održana manifestacija kako bi se promovisalo zdravlje, a građani se informisali na koji način svoje zdravlje mogu da unaprede. Prolaznicima je podeljen zdravstveno-promotivni materijal.

Dr Ivana Smiljković, specijalista socijalne medicine Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru je istakla da su sva dešavanja sada u skladu sa epidemiološkom situacijom, ali da treba govoriti i o zdravlju za koje nismo svesni da posedujemo sve do momenta dok se ne razbolimo i dok ga ne izgubimo.

„Svake godine Svetska zdravstvena organizacija apeluje na sve ljude, bez obzira na životnu dob, na pol, bez obzira na ekonomski status, na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost, da smo svi jednaki i da svi podjednako imamo pravo na zdravstvenu zaštitu. Apeluje se na zdrave stilove života, jer ljudi jedino tako mogu da poboljšaju svoje zdravlje. Podjednako se apeluje i na zdravstveni sistem kako bi se poboljšala dostupnost zdravstvene zaštite svim ljudima u celom svetu, rekla je dr Smijković.

Podsetila je, takođe, građane da mogu da se vakcinišu iako nisu zakazali vakcinaciju putem elektronske uprave. Apelovala je na sve koji su u dilemi da li da se vakcinišu ili ne, da to učine kako bi dali veliki doprinos zdravlju.

Baveći se zdravljem, navela je da sve ono što se smatra ugrožavajućim faktorima treba limitirati

-U 21. veku smo u doba kada nas sa svih strana bombarduju savetima o zdravim stilovima života. Dakle, važna je pravilna i zdrava ishrana, fizička aktivnost i rekreacija. Jedan akcenat stavlja se i na mentalno zdravlje, kao i na fizičko. Sve ono što se smatra ugrožavajućim faktorima treba limitirati„, istakla je dr Smiljković i dodala:

„Sa druge strane ukoliko dođe do bilo kakvih zdravstvenih problema treba se javiti na vreme lekaru. Mi retko razmišljamo o zdravlju sve do momenta dok ga ne izgubimo i dok ne shvatimo koliko nam je ono dragoceno“.

Organizatori manifestacije su Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i Kancelarija za mlade Grada Zaječara.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button