DruštvoVestiZaječar info

ROMI U ZAJEČARU OBELEŽILI SVOJ DAN

-ROMIMA NEDOSTAJE JEDNAKOST, RAZUMEVANJE, DA NAS JEDNOM ZA SVAGDA GLEDAJU KAO RAVNOPRAVNE LJUDE. ROMI NISU SAMO STATISTIKA, VEĆ SU LJUDI

Svetski dan Roma obeležen je juče na Trgu oslobođenja u Zaječaru, skromnije nego prethodnih godina zbog pandemije virusa covid 19.

Volonteri Udruženja Društvo Roma Zaječar, povodom Svetskog dana Roma, kako bi podigli svest građana o problemima sa kojima se ova zajednica suočava, podelili su juče prolaznicima u centru Zaječara flajere.

U Udruženju Roma kažu da nisu zadovoljni trenutnom situacijom, jer i dalje veliki broj Roma živi u siromaštvu.

„Covid nas je omeo da na svoj način obeležimo ovaj dan, uz zvuke muzike i promociju folklorne sekcije.  Zato smo iskoristili ovu priliku da se družimo sa našim sugrađanima, da podelimo flajere o danu romskog ženskog aktivizma, o pravima Roma, o diskriminaciji… Razgovaralli smo sa našim komšijama, sa našim prijateljima o onome što je najbitnije, a to je da smo svi zapravo jednaki i da smo svi ljudi“, rekao je Miljan Rašić, predsednik Društva Roma Zaječar i dodao:

„Romima nedostaje jednakost, razumevanje, da nas jednom za svagda gledaju kao ravnopravne ljude. Romi nisu samo statistika već su ljudi. Sa Romima treba razgovarati i prihvatiti ih ravnopravno kao i ostale ljude“.

On je istakao da se Romi i dalje suočavaju sa problemom zapošljavanja, sa problemom u obrazovanju, sa problemom siromaštva.

Osvrnuo se i na problem „ranih“ brakova.

„Odavno se govori da su rani brakovi romska tradicija, a to nije tačno. Znamo da se i kod većinskog stanovništva dešavaju rani brakovi. U svim zajednicama se dešava da mladi ljudi koji se vole i sklope brak“, dodao je Rašić i istakao da će cilj romskog udruženja na čijem je on čelu, i dalje biti razbijanje predrasuda.

„Tražićemo i dalje svoje mesto pod suncem. Želimo da se nametnemo kao punopravni partneri u svim domenima, i u domenu zapošljavanja, i u domenu zapošljavanja. Želimo da pošaljemo jasnu poruku da ćemo se boriti da budemo jednaki sa ostalima“, rekao je Rašić.

Na području Grada Zaječara živi blizu dve hiljade Roma.

„Veliki broj Roma na našem području izgleda situirano, ali na žalost nije tako, jer je dosta Roma bez posla. A ako i posle 50 godina pričamo o diskriminaciji nema mesta da govorimo o nekim lepim stvarima“, kazao je Rašić.

Danas članovi zaječarskog Udruženja Roma gostuju kod poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, gde će predstaviti internet platformu za borbu protiv diskriminacije. Romska platforma je projekat koji je rađen u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom, a pored Udruženja Društva Roma, administratori internet platforme su i članovi Romskog studentskog udruženja iz Novog Sada. 

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button