BorVestiZaječar info

Stanovnici čak 15 gradova u Srbiji u toku prošle godine udisali zagađen vazduh, MEĐU NJIMA I ZAJEČARCI

Novi izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuje da je kvalitet vazduha u više mesta u Srbiji prošle godine bio loš zbog prekomernog zagađenja, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Gradovi čiji je vazduh svrstan u treću, najlošiju kategoriju, su: Beograd, Niš, Smederevo, Pančevo, Užice, Kosjerić, Bor, Valjevo, Kraljevo, Novi Pazar, Kragujevac, Zaječar, Popovac, Zrenjanin i Subotica.

Izveštaj pokazuje da je vazduh u Zaječaru bio zagađen česticama PM10. Inače, najveći deo suspendovanih čestica emituju toplane i individualna ložišta – čak 67 odsto PM2.5 i 51 odsto PM10 čestica.

Navodi se da je u Boru vazduh najviše zagađen sumpor dioksidom (SO2), odnosno materijom koja dovodi do učestalog kašlja i utiče na rad pluća i srca, i da je prošle godine bio označen kao “opasan po zdravlje ljudi”.

Najviše ugroženi ovakvim vazduhom u Boru su deca, stariji i osobe za hroničnim bolestima pluća.

Podaci pokazuju i da je vazduh u Boru prošle godine bio ukupno 25 dana opasan po zdravlje, što je skoro duplo više nego 2019. godine kada je takvih dana bilo 13.

CINS navodi i da se može desiti da prisutnost PM čestica u vazduhu ne pređe dozvoljenu vrednost, ali da one i dalje budu opasne po zdravlje.

“Takva je situacija u Boru gde su PM čestice u okviru dozvoljenog, ali kako SEPA u izveštaju zaključuje, sadržaj teških metala arsena, kadmijuma i olova u njima prevailazi dozvoljene vrednosti”, dodao je CINS.

Prema podacima SEPA o stanju kvaliteta vazduha “vidi se da su se na listi najzagađenijih mesta tokom 2020. prvi put našli i Novi Pazar, Popovac i Zrenjanin”. naveo je CINS.

CINS je naveo i da poslednja dva izveštaja Agencije pokazuju da se kvalitet merenja poboljšava pa je prošle godine bilo upotrebljivo 90 odsto podataka sa mernih stanica, u odnosu na 85 odsto godinu dana ranije.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button