BoljevacKnjaževacSokobanjaVestiZaječar info

Sa sednice Saveta Zaječarskog upravnog okruga: Prijave za merkantilni kukuruz do 23. novembra

15.000 tona merkantilnog kukuruza iz robnih rezervi države, biće podeljeno individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Rok za podnošenje prijava za pomoć države je 23. novembar.

Sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga, 59. po redu, održana je danas u Zaječaru, a na dnevnom redu sednice bio je zaključak Vlade Republike Srbije i javni poziv Republičke direkcije za robne rezerve o pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i besplatnoj raspodeli merkantilnog kukuruza.

Kako se čulo na sednici, 15.000 tona merkantilnog kukuruza iz robnih rezervi države, odlukom Vlade, biće podeljeno individualnim poljoprivrednim proizvođačima, odgajivačima mlečnih krava.

„Ono što poljoprivrednici treba da urade je da podnesu adekvatnu dokumentaciju u predviđenom roku na javni poziv koji je u toku i traje do 23. novembra. Kada govorimo o Zaječarskom upravnom okrugu, primera radi, za prošlu godinu takvih gazdinstava je 489, da li će svi ostvariti to pravo i dobiti do 240 kilograma po jednom grlu, zavisi od toga da li će ispuniti uslove. To će se znati krajem novembra ili početkom decembra kada se otvore ti zahtevi i kada se vidi da li su adekvatni“, istakao je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

Paunović je napomenuo da je država organizovala i distributivne centre odakle će se preuzimati merkantilni kukuruz.

„Lokalne samouprave Zaječarskog okruga dobiće svoj raspored naknadno, pa ćemo znati odakle ćemo taj kukuruz i preuzimati. Vlada je preporučila lokalnim samupravama da se adekvatnije i ozbiljnije uključe u celu ovu priču, da se pomogne individualnim gazdinstvima, pre svega u pogledu preuzimanja i distribucije merkantilnog kukuruza“, dodao je Paunović.

Ceo proces će sprovoditi poljoporivredne stručne službe uz pomoć lokalnih samouprava i republičkih organa.

„Pozivamo poljoprivredne proizvođače da podnesu prijavu za pomoć, a sva dokumentacija koja se podnosi ne sme biti starija od 15 dana. Uslov za dobijanje ove pomoći je da je poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, da je ostvarilo premiju u 2021. godini…“, kazala je Slavica Dželatović, direktor Poljoprivredne službe „Agroznanje“ Zaječar.

Ona je dodala da ukoliko je zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima za dobijanje pomoći od države potrebna pomoć oko popunjava dokumantacije, mogu je potražiti u „Agroznanju“.

Zahtev za dobijanje merkantilnog kukuruza, zainteresovani poljoprivredni proizvođači treba da pošalju preporučenom pošiljkom na adresu poljoprivredne savetodavne službe.

Nakon isteka datuma za prijavljivanje, prijave će biti obrađene i biće formirana rang lista.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button