VestiZaječar info

Sa 8. sednice Parlamenta privrednika RPK Zaječarskog i Borskog okruga: Plan za narednu godinu ambiciozan, dodeljena priznanja

Osma sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga održana je u Zaječaru, u hotelu ,,Srbija – TIS’’. Ovom prilikom se govorilo o kvartalnoj analizi primene propisa od značaja za privredu i drugim aktuelnim dešavanjima. Na sednici je predstavljen Plan rada komore za narednu godinu, a u okviru svečnog dela dodeljene su nagrade i priznanja.

Dejan Tošić, direktor PKS RPK Zaječar je istakao da su planovi za narednu godinu ambiciozni uprkos teškoj godini koja je na izmaku.

„Sednicu smo podelili u dva dela – radni deo gde smo prikazali ono što smo uradili do sada, sa akcentom na planove za 2024. godinu. Želimo i da vidimo sa kakvim problemima se sreću privrednici i kako možemo da ih rešimo. Kao i ranijih godina, drugi deo sednice posvetili smo dodeli priznanja. Dodelili smo tri priznanja preduzećima u oblasti poljoprivrede, u oblasti industrije i u oblasti usluga, i jubilarne nagrade za 20 i 30 godina postojanja i rada“, rekao je Tošić i dodao:

„Što se plana za narednu godinu tiče on je ambiciozan uprkos tome u kom kraju živimo. Siromašniji smo u odnosu na ostali deo Srbije, pa mnogo više moramo biti prisutni kod privrednika, iako angažovanje mora biti obostrano, jer mi ne dobijamo od privrednika dovoljno informacija o tome koje probleme imaju, kako bismo delovali preko relevantnih institucija. Ova godina je bila teška, problema ima puno, ali mi imamo i izuzetne privrednike kao što je kompanija Ziđin Majning koji je najveći izvoznik u Srbiji i koja će početkom decembra dobiti nagradu za poslovni uspeh“.

Kristina Đurić, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS je privrednike informisala o nekim važnim stavkama koje se tiču njihovog poslovanja.

„Na sednici parlamenta smo razgovarali i o zakonodavnim inicijativama privrede koje smo pokrenuli u ovoj godini i neke od njih koje smo realizovali. Imamo realizovanih 78 posto pokrenutih inicijativa, a to su inicijative predloga privrede širom Republike Srbije koje smo dobijali tokom godine, a tiču se izmena zakona, predloga za donošenje novih zakona, problema u primeni određenih propisa i neki predlozi za donošenje podzakonskih akata. Spomenuli smo i aktuelni sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji je relativno skoro ispregovaran u kratkom vremenskom roku i koji će od sledeće godine, kako je najavljeno, početi da se primenjuje. Govorili smo i o prekograničnom smanjenju i oporezivanju ugljenika, što je obaveza kao jedna vrsta izveštvanja o efektima gasova sa staklene bašte, o tome se izveštava ka Evropskoj uniji. To je obaveza za najzagađenije industrije, one koje emituju najviše tih gasova. Govorili smo i o aktivnostima koje Komora radi u vidu edukacija i informisanja privrede o ovoj vrsti novog nefinansijskog izveštavanja“, kazala je Đurić.

U svečanom delu sednice dodeljena je Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona iz oblasti poljoprivrede – TIMOMED DOO KNJAŽEVAC, Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona iz oblasti industrije – ATB FOD DOO BOR, Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona iz oblasti usluga – DOO PK TREBIČ – SUNCE SOKOBANJA. Nagrada za regionalnog lidera dodeljena je Zoranu Spajiću – SPAJIĆ DOO NEGOTIN.

Jubilarne nagrade dobilo je osam firmi: AMIGO DOO BOLJEVAC i TKM DOO Zaječar – za 30 godina rada, NOTA DOO KNJAŽEVAC, OGREV DOO ZAJEČAR, RTV KLADOVO, FORTUNA DOO BOR, JEVTOVIĆ DOO BOR i POMETON DOO BOR – za 20 godina rada.

Jedan od dobitnika značajnog priznanja iz oblasti usluga ove godine je hotel Sunce u Sokobanji.

Milan Pavićević, direktor hotela Sunce je istakao da su ponosni zbog ovog priznanja kao i na sva ostala priznanja koja dobijaju jer postoje samo tri godine.

„Trudimo se da opravdamo epitet jednog od najboljih hotela u Srbiji u banjskom turizmu. Ova nagrada od strane Regionalne privredne komore Zaječar je još jedna potvrda da smo na dobrom putu, a istovremeno nam je to i jedna obaveza prema našim gostima, da budemo još bolji što je i neka vizija razvoja ovog hotela ali i destinacije. Tako i razmišljamo, da ne treba da budemo sami, da ovaj deo Srbije koji je malo zapostavljen sa svim svojim kvalitetima, prirodnim i ljudskim resursima, može značajno da napreduje kako u oblasti turizma tako i u drugim oblastima. Saradnja sa Komorom je odlična, imamo baš dobru podršku od strane njih pa je sve lakše“, rekao nam je direktor Pavićević.

Hotel je ove godine imao jedan investicioni ciklus. Vlasnik hotela, porodica Pantelić iz Kraljeva, je proširila svoje delatnosti. U hotelu je 130 zaposlenih, od kojih je 90 odsto mladih iz Sokobanje. Bio je veliki rizik otvoriti hotel u godini korone.

„Krenuli smo 2020. godine u vreme korone i rizik se definitivno isplatio. Ljudi nisu imali gde da idu, bili su u Srbiji i svi dobri domaćini su iskoristili tu priliku da se predstave. Komentari naših gostiju su najbolja reklama, kao i njihova preporuka. Imamo goste iz cele Srbije, najviše iz Vojvodine, zatim dosta gostiju iz Makedonije, iz Bugarske, sad sve više iz Rumunije. To je potvrda onoga što radimo, da radimo dobro ali da ne smemo da spustimo taj nivo jer gosti ne opraštaju. Da biste razvijali bilo koji biznis morate da imate infrastrukturu, ali ne treba da bude ni brzo jer mora da se vodi računa da se ne devastiraju prirodne pogodnosti. Inače, mi smo reklamirali i neka dešavanja u Zaječaru. To nije konkurencija, to je način da se povezujemo i da celu destinaciju podižemo na jedan veći nivo“, dodao je Pavićević.

Kako je najavljeno ovom prilikom, u Komori Srbije u Beogradu, nagrada Privredne komore Srbije za poslovni uspeh biće dodeljena kompaniji ZIJIN MINING DOO.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button