DruštvoKnjaževac - Mladi menjaju realnostVesti

Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade

U okviru projekta „Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade“, opština Knjaževac i Timočki klub su opremili Trening centar, zahvaljujući donatorskoj podršci ali i saradnji sa Tehničkom školom iz Knjaževca kao i kompanijama koje posluju na području Knjaževca.

U novoosnovanom Trening centru mladi iz teže zapošljivih grupa imaju priliku da pohađaju besplatne obuke za šivače u tekstilnoj i kožarskoj industriji, kao i za pomoćne CNC operatere za obradu metala i drveta.

Ceo projekat vodila je lokalna samouprava, a učešće su uzeli i udruženje građana, Tehnička škola, privreda, Nacionalna služba za zapošljavanje.

Realizacija projekta je počela u aprilu 2021. godine, a jedan od zadataka bio je otvaranje trening centra u knjaževačkoj Tehničkoj školi. Polaznici kažu da je obuka bila i zanimljiva i korisna, a Snežana Pavković, član projektnog tima ističe da ovaj projekat pokazuje da se zaista može mnogo kada se lokalni resursi iskombinuju.

Snežana Pavković, član projektnog tima

„Svi smo se zajedno angažovali da mlade ljude u Knjaževcu zadržimo, da budu produktivni članovi našeg društva. Da mladim ljudima koji su došli sa zapada iz raznih programa readmisije i mladim ljudima koji iz Knjaževca odlaze iz ekonomskih razloga, kažemo -možete ovde da nađete posao, naša industrija traži šivače, naša industrija traži cnc operatere, ovo je prilika da besplatno poboljšate svoje znanje i veštine i da potražite posao ovde na lokalu i budete produktivni na lokalu“, navela je Pavković.

Obuka se sastojala od teorijskog i praktičnog dela i trajala je dva meseca, a Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac zahvalio se na završnom događaju donatorima koji su prepoznali projektnu ideju.

Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac

„Suština projekta je bila formiranje trening centra u našoj Tehničkoj školi. Ovaj trening centar će omogućiti našim mladim sugrađanima da se dokvalifikuju, prekvalifikuju i da steknu dodatna znanja koja će im poboljšati položaj na tržištu rada. Smatramo da je ovaj projekat veoma važan, kako za nas kao lokalnu zajednicu, tako i za lokalnu ekonomiju, za lokalno tržište rada, a i za sve pojedince koji će imati benefit od svega ovoga“, rekao je Josifović.

Do sada se kroz ovaj projekat obučilo preko 70 ljudi, a planirano je da se obuka nastavi i u budućnosti. Na završnom događaju predstavljeni su radovi koje su polaznici tokom svojih obuka proizveli.

Projekat „Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade“ realizovan je u oviru globalnog programa „Migracije u funkciji održivog razvoja“, koji sprovode IOM i UNDP, a finansira Vlada Švajcarske kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SCD). Pored Knjaževca projekti su realizovani još samo u dva grada, u Prokuplju i Ivanjici, za šta je Vlada Švajcarske opredelila ukupno 250.000 švajcarskih franaka.


Sadržaj je objavljen u okviru projekta “Knjaževac – Mladi menjaju realnost”.  Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button