VestiZaječar info

POČELA SADNJA ŠARENOLISNOG JAVORA U ULICI PAVLA ILIĆA VELJKA

Ulica Pavla Ilića Veljka u Zaječaru godinama je bila u jako lošem stanju. Nedavno je deo te ulice, od Ivana Milutinovića do Crnogorske, kompletno rekonstruisan, a danas su počeli radovi i na sadnji drvoreda. U delu ulice koja je rekonstruisana, biće posađeno 40 javora, dok će, nakon uređenja drugog dela te ulice, biti posađeno još 80-ak. 

Zaječarska ulica Pavla Ilića Veljka konačno dobija neku drugačiju sliku. Nakon što je godinama bila u jako lošem stanju, stanari te ulice dobili su asfalt, preuređene trotoare ali i novi drvored. Naime, radnici Javnog komunalnog preduzeća “Timok održavanje” danas su počeli sa sadnjom šarenolisnog javora, a stanari te ulice ne kriju zadovoljstvo što je ta ulica konačno dobila novi sjaj.

“Baš sam srećan što se ovo zaista sređuje. Lepo je što neko vodi računa o ovom gradu, društvu i ljudima. Nikad nije bilo ovako nešto korisno i lepo urađeno do sada u ovoj ulici”, rekao je Dragan Vukadinović, stanovnik ulice Pavla Ilića.

U delu ulice koja je rekonstruisana posađeno je 40 javora, dok će nakon završetka radova u drugom delu ulice, od Crnogorske do Miloša Velikog, biti posađeno još 80-ak. Prema rečima Jasmine Basalić, šefa Službe “Zelenilo”, šarenolisnih javora do sada nije bilo na zaječarskim ulicima, a oni se po samoj strukturi, lako “primaju” i nisu zahtevni za održavanje.

“Vremenske prilike su nam dozvolile da sadimo u januaru, pa smo započeli sa formiranjem drvoreda u ovoj ulici. U pitanju je vrsta “acer negundo flamingo”, odnosno šarenolisni javor, trobojni, veoma dekorativna vrsta koja za sada još nije sađena na javnim površinama u gradu. Sadnice su dosta kvalitetne, visoke su oko 2,5 do 3 metra, kalemljene na visini od 2,20 metra, što je jedan od preduslova za drvoredne sadnice. Koren i busen su dobro formirani, a kada  govorimo o korenu, ono što je najviše interesovalo stanare ove ulice je, kako se koren kasnije ponaša. Odgovor je taj, da je koren javora inače, pa i ove vrste, ne invazivan, tako da neće doći do toga da u budućnosti koren podigne trotoar ili da ošteti podzemne instalacije, tako da je veoma zahvalan za sadnju. Nakon sadnje, u prvoj i drugoj godini, neophodna je određena nega, dok se same sadnice ne prime. Sada smo stavili veštačko đubrivo kao prihranu uz ovu zemlju, a kao što se vidi iz priloženog i zaštitu”, rekla je Basalić.

Ona je dodala da će i druge ulice u gradu koje su rekonstruisane dobiti drvorede.

“Nastavak rekonstrukcije ove ulice je planiran za nedelju dana, pa čim radovi budu završeni, rupe za sadnju budu otvorene, a ivičnjaci namešteni, mi ćemo da nastavimo sa sadnjom. Praksa će biti da koja god ulica bude rekonstruisana, mi tamo formiramo drvorede ako postoji mogućnost, čak i u ulicama koje su već rekonstruisane, a drvoredi ne postoje, trudićemo se da i tamo obogatimo prostor. Kao što smo radili u ulici Cara Dušana, tako su u planu radovi u ulicama Mije Stanimirovića i Kotorkoj.

Vrednost drvoreda u ulici Pavla Ilića Veljka je 270.000 dinara.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close