VestiZaječar info

Ničić: ZASADIĆEMO DESET PUTA VIŠE DRVEĆA!

Na juče održanoj sednici Gradskog veća, usvojena je druga izmena Programa poslovanja JKP „Timok održavanje“ za ovu godinu. Kako je predviđeno, ukupni planirani prihodi su 131.150.000 dinara, dok su planirani rashodi 128.360.000 dinara. Planiran je pozitivan finansijski rezultat od 2.790.000 dinara, čulo se na veću.

“Parametre koje menjamo kada pričamo o prihodovnoj strani je povećanje prihoda od usluga održavanja javnih zelenih površina, i iznos se menja sa 45 miliona na 51 milion dinara, zatim prihod od održavanja javne rasvete se smanjuje sa 40 na 36 miliona dinara, smanjuje se i pozicija koja se odnosi na prihode od održavanje sportskih objekata sa 10 miliona na 8 miliona. U finansijski plan je unešena i pozicija koja se odnosi na prihode od iznajmljivanja bine. Na rashodovnoj strani se smanjuje pozicija goriva sa 4 na 3 miliona dinara, električna energija se povećava sa 4,5 na 5 miliona dinara, dok se građevinski radovi smanjuju sa 4 miliona na 2 miliona dinara”, istakao je Vice Lalić, v.d. direktora “Timok održavanje”.

On se osvrnuo i na održavanje javnih zelenih površina, kako u gradu, tako i u selima.

“Pozicija održavanja javnih zelenih površina je povećana zarad potreba koje su se ukazale. Poznato je da je Grad poverio javnom preduzeću multifunkcionalnu mašinu koja održava lokalne putne pravce. Tokom letnje sezone, zbog zauzetosti mašine, nismo mogli u potpunosti da se posvetimo održavanju lokalnih putnih pravaca, tako da ćemo do kraja godine pažnju usmetiti na održavanje lokalnim putevima. Oko 10 putnih pravaca treba do kraja godine da sredimo. Radi se i na formiranju novih drvoreda”, dodao je Lalić.

Prvi čovek grada Zaječara, predsedavajući Boško Ničić, osvrnuo se na trenutnu situaciju oko uklanjanja drvoreda u ulici Ivana Milutinovića. Ničić je napomenuo da drvoredi moraju biti zamenjeni kako bi se ulica rekonstruisala, dodajući da to nije njegova odluka, već stručnih ljudi, koji se time bave.

“Svako drvo ima svoj biološki vek, a novi zasadi mogu da budu veoma ozbiljne i visine i debljine, i to se zove negovano drveće, ali to košta. Mi nemamo te pare. Jedno negovano drvo visine 5,5 metara i obima 25 centimetara sa svom opremom, jer se isporučuje u posebnim kontejnerima, košta od 450 do 500 evra po komadu. Rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića plaća Republika, mi smo uspeli da obezbedimo novac da se u 2,5 godine rekonstruišu, pored Ivana Milutinovića, i dve bočne ulice koje ne pripadaju Republici, a to su Pavla Ilića i Save Kovačevića, plus Hajduk Veljkova, od ostrva do mosta kod Vodogradnje, i od mosta do Vražogrnačke rampe. To je veliki poduhvat. Kada smo pravili projekat znali smo da će se pojaviti problem zamene stabala u delu ulice Ivana Milutinovića, u dužini od 270, 280 metara. Ljudi moraju da shvate zbog čega je to tako. Mi  da imamo prostor trotoara od 5-6 metara i da možemo da pravimo obruče i zaštitimo korenov sistem, situacija bi onda bila drugačija. Ovako ćemo počupati korenov sistem, ako ih ostavimo jer nema prostora”, rekao je Ničić i dodao:

“Ljudi, niko nije lud da pravi problem i sklanja drveće koje može da ostane. Samo ono koje ugrožava i za koje vidimo da će u narednih 5 godina da podigne pločice koje će biti postavljene, biće zamenjeno. Na njegovo mesto dolazi negovano drveće o kojem sam sada pričao, visine 5,5 metara, u tim kontejnerima. U ulici Pavla Ilića biće manja stabla, tu idu 102 sadnice. Zasadićemo 10 puta više drveća, ne živimo samo mi u ovom gradu, već treba da žive naša deca, unici, treba da raste to drveće”, rekao je Ničić.

On je najavio da će biti ozelenjena i ulica Cara Dušana, kao i ostale koje su prethodnih godina rekonstruisane, ali u kojima nisu posađene nove sadnice, te da je u planu da se naredne godine pronađe novac i za drvored koji će biti zasađen u ulici 7. septembar i koji će napraviti barijeru između te ulice i železničke pruge.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close