KulturaSlobodno vremeVestiZaječar info

„Muzeji za 10“ – U Zaječaru otvorena izložba PUTOVANJE RAZGLEDNICAMA KROZ VREME

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Narodnom muzeju u Zaječar u sredu je otvorena dokumentarna izložba ,,Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”, autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

Razglednice, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku u prošlim vremenima.

„Izložba je vrlo ilustrativno smišljena, u smislu rekonstrukcije života u gradu, identiteta, lika jednog grada. Prikazan je i početak razvoja razglednica, u Srbiji je prva publikovana 1895. godine, a već naredne godine je i Zaječar dobio svoje razglednice koje su predstavljale gradski trg, nešto što je godinama bio lajt motiv na zaječarskim razglednicama. Ovo je jedna ilustracija onoga kako je grad izgledao počev od tog 19. veka, preko 20. i završno sa prvim decenijama 21. veka. Na njima je prikazano kako se grad menjao, mnoge zgrade više i ne postoje, kako se menjala arhitektura koja je i menjala lik grada. Razglednice su i dokument koji je sačuvao neke stvari koje su izgubljene na drugim dokumentima“, rekla je na otvaranju direktorka Narodnog muzeja Zaječar Maja Živić i preporučila da se ova izložba pogleda jer je vrlo bitna.

Izložba će u Narodnom muzeju moći da se pogleda do 12. juna, a nakon toga se premešta na Romulijanu, gde postoji mogućnost da, kako je i zamišljeno, bude prikazana velikom broju posetilaca.

Zaječarski muzej se ovom izložbom priključio ne samo srpskoj već i međunarodnoj manifestacija Muzeji za 10. Prošle godine manifestacija nije održana zbog pandemije Korona virusa, prvo je pomerena od maja za novembar, ali ni tada nije održana.

„Mi ćemo pored ove izložbe, u subotu, 15. maja kada je Evropska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja, obeležiti taj datum tako što ćemo prikazati naš novi film o Romulijani i Maguri, ,,Romulijana i Magura arheološke riznice izgubljenog carstva“, navodi Maja Živić.

Projekcija je zakazana za 18 sati u Muzeju. Premijera ovog filma bila je prošle godine, 8. oktobra, na Romuijani.

Film je bogato ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button