DruštvoRiznica moga krajaVestiZaječar info

MOLEBAN ZA IZGRADNJU HRAMA U ŠIPIKOVU

Na dan kada crkva obeležava spomen na prenos moštiju Svetog velikomučenika Georgija, u Šipikovu je održan moleban za izgradnju Hrama Svetog proroka Ilije. Moleban je služio episkop timočki Ilarinon, a pored zaječarskog sveštenstva ovom svetom činu prisustvovali su i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, načelnik Gradske uprave, direktori pojedinih javnih preduzeća i ustanova, kao i meštani koji nisu krili zadovoljstvo što će biti izgrađen hram u njihovom selu. Nakon molebana, gradonačelnik je obišao i rekonstruisan put, u dužini od tri kilometra, od ulaza na teritoriju Zaječara iz pravca Negotina do izlaza iz Šipikova.

Episkop timočki Ilarinon je, prizivajući božji blagoslov, svima koji su pomogli i koji će pomoći izgradnju hrama u Šipikovu, poželeo zdravlje i slogu.

“Dugo smo čekali da se okupimo ovde i da se desi nastavak radova na ovoj crkvi Svetog Ilije. Svi znamo koliko je crkva potrebna narodu i zato je ovaj dan, radostan dan, jer smo se ovde zajedno okupili da ovde prizovemo blagoslov Božiji za nastavak radova, ali i da se blagoslov Božiji prizove za one koji će hram graditi, koji su već započeli ovo delo, kao i za vas draga braćo i sestre, poštovani meštani ovog sela. Na vama i vašim porodicama neka bude blagoslov Gospodnji, da osim telesnog zdravlja, imate slogu, ono što nedostaje u našim porodicama, našem narodu. Veoma se radujem što na ovaj dan, kada naša crkva proslavlja svetog velikomučenika Georgija, i kada se proslavlja osvećenje velikog hrama koji su tadašnji hrišćani podigli tom velikomučeniku, simbolično i ovaj hram doživljava svoje prvo osvećenje i neka Bog da, da se uskoro ovde, i vi, i mi, okupljamo u dovršenom hramu, da se zajedn0 Bogu molimo”, rekao je, obraćajući se prisutnima nakon molebana, episkop Ilarion i dodao:

“Imaćete ovaj lepi hram, i velika blagodarnost ide meštanima koji ovde borave, koji se trude, koji su bili veoma strpljivi i prema nama kao crkvi, prema lokalnoj samoupravi, prema gradu Zaječaru, jer ovaj hram je delo svih nas. To nije delo jednog čoveka, hram se ne gradi samo od jedne generacije, niti za jednu generaciju, nego se gradi od mnogih generacija. Tako su i ovde mnoge generacije svoj materijalni trud uložile i blagodarimo na tome, nadamo se da će tako i nastaviti. Blagodarimo i lokalnoj samoupravi koja pomaže ovaj hram, Upravi za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije i svima vama koji možete da doprinesete izgradnji ovog hrama. Izgradnja hrama je naše izgrađivanje, naše svedočanstvo, naša blagodarnost prema našim precima koji su nam dali slobodu, prema onima koji su prethodno porušeni hram Svetog Ilije zbog dotrajalosti, gradili, naša dužnost i obaveza je da ovaj hram podignemo. Srdačno vas pozdravljam sa nadom da ćemo se naredne godine videti ovde sa završenim hramom i da dalje služimo Gospodu”.

Gradonačelnik Boško Ničić kaže da Grad Zaječar čini sve da sela ožive, ali i da se nada, da će se oni koji su napustili selo, posebno mladi, vratiti na svoja ognjišta.

“Pre nekoliko dana su završeni radovi na rekonstrukciji deonice puta, u dužini od 2.850 metara, zahvaljujući Nadzornom odboru Puteva Srbije, Ministarstvu saobraćaja i Štrabagu, a gde je utrošeno 2.000 tone asfalta, u vrednosti od oko 20 miliona dinara”, rekao je Ničić i dodao:

“Nakon Doma koji je pre nekoliko godina rekonstruisan, sada se nastavilo sa radovima, na putnoj infrastrukturi, do radova na hramu. Kada govorimo o hramu, moram da kažem da je odluka Srpske pravoslavne crkve, Eparhije timočke i vladike Ilariona, gde će utrošiti novac koji Grad svake godine izdvaja, a ove godine je izdvojio 22 miliona dinara. Mislim da je dobar potez da se u ovom selu posle dugog niza godina izgradi crkva. Nadam se da ćemo u budućnosti imati više novca da i u onim selima, gde meštani imaju želju, a nemaju hramove, takođe započnemo izgradnju”.

Gradonačelnik je izrazio uverenje da će do sredine naredne godine u Šipikovu biti osveštana završena crkva.

“Meštani Šipikova će se sigurni truditi i doprinositi tome da hram traje, a mi ćemo se truditi kao Grad, da i ove deonice puteva koje nisu rekontruisane, završimo. Nadamo se da će i mladi ljudi shvatiti šta je naša namera i da će se vratiti na selo”, naveo je Ničić.

Meštani ovog zaječarskog sela su, kako su nam rekli, zadovoljni što se nešto zanavlja i gradi u selu, ali se i nadaju da će tako biti i u narednom periodu, kako bi selo oživelo.

“Ovo sve što se radi znači puno za nas meštane u ovom selu, da bi lakše došli do sela neophodna je dobra putna infrastruktura i zahvalni smo na tome. Nadamo se da će se meštani koji su otišli iz sela vratiti ovde, jer nas je malo ostalo, mnogi meštani su u inostranstvu. Lepo je videti da se ovde nešto gradi, istakao je  Zvonko Srbović, iz Šipikova, inače odbornik u gradskoj Skupštini.

“Za nas izgradnja ovog hrama znači mnogo, treba taj hram da se napravi, da bude i za našu decu, za ceo naš kraj. Ovde nedaleko je bila stara crkvica, urušena, ovo sada je neka druga priča i od velike je važnosti. Takođe je važna i putna infrastruktura i drago mi je da se i to sređuje”, rekao je Miloš Ungurjanović iz Šipikova, dok još jedan žitelj ovog sela, Dragutin Stanković, dodaje:

“Ovo sve što se radi znači mnogo, voleo bih i ja da doprinesem, jer mladi treba da se zadrže na selu. Vidim neki sade voćke, sade nešto, tako i treba. Imamo ovde jednu jaku farmu krava… Nadamo se da će biti dobro. Nema važnije od dobrih puteva, i leti i zimi, bez dobrog puta, nema opstanka na selu”.

Šipikovo danas broji 330 meštana, mnogi su odavno svoja ognjišta napustili i otišli u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Međutim, one koji su ostali, ne napušta nada da će se njihova rodbina, komšije, jednog dana vratiti, bar neki od njih, i život nastaviti u svom rodnom zavičaju, gde se, uprkos svemu, obnavlja i gradi.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close