VestiZaječar info

MLEKO NA DUGME: Zaječarac Marko Krsmančić širi mrežu mlekomata u Srbiji

Marko Krsmančić iz Zaječara, došao je na ideju da realizuje jedan sjajan projekat u Novom Sadu. Naime, ovaj do skora profesionalni sportista, rodom iz grada na Timoku, došao je na ideju, da se u Novom Sadu, na Limanskoj i Ribljoj pijaci, postave dva mlekomata, pa su građani tog grada u prilici da od nedavno kupuju sveže, kvalitetno, punomasno mleko iz mlekomata.

Kupci mogu da biraju da li će kupiti ambalažu ili doneti svoju u koju će potom natočiti kravlje ili kozje mleko, piše eKapija.

„Tokom 2016. i 2017.godine igrao sam rukomet u Austriji i tada sam se po prvi put susreo sa mlekomatima. Iznenadio sam se što je mleko koje sam tu kupovao imalo potpuno drugačiji, puniji i lepši ukus. Odgovaralo mi je i to što je mleko na mlekomatima dostupno 24 sata, pa sam, recimo, mogao da ga kupim u 10 uveče kada se vratim sa treninga“, priča ovaj mladi preduzetnik iz Zaječara za eKapiju, inače otac tri sina.

Ideja o nabavci mlekomata javila mu se još tada i o tome je razgovarao sa svojim dugogodišnjim prijateljem po sportu, Radovanom Tomićem, jednim od vlasnika mlekare Carpe diem. Međutim, realizacija ideje morala je da pričeka, jer taj vid prodaje mleka kod nas dugo nije bio zakonski regulisan.

Sada, kada je ideja konačno sprovedena i Novosađani mogu da kupe sveže mleko, poreklom iz mlekare Carpe diem, Krsmančić priča za eKapiju, da je interesovanje ljudi veliko, a da su kupci oduševljeni ukusom vraćaju.

„Kravlje mleko prodajemo po ceni 150, a kozje po 200 dinara. Reč je o punomasnom, termički neobrađenom mleku koje je pre upotrebe potrebno prokuvati. Raduje me što se kupci vraćaju, neki od njih nose sopstvenu staklenu ambalažu koja je i najbolja. Važno je da napomenem da se mleko nakon muže odmah hladi i odlaže u specijalne, čiste posude u kojima se transportuje do aparata koji se nakon svakog ciklusa punjenja automatski čisti i dezinfikuje. Mi mlekomat u šali zovemo pametna čelična krava, jer će u slučaju bilo kakvog problema zaustaviti prodaju mleka, pa građani ne moraju da brinu za kvalitet proizvoda“, objašnjava Krsmančić za eKapiju.

Država od nedavno izdvaja bespovratna sredstva gazdinstvima i preduzetnicima za kupovinu ovih aparata što je dodatni podsticaj za sve one koji žele da izbegnu posrednike u prodaji mleka.

Krsmančić navodi podatak da u Ljubljani, na primer, postoji 40 mlekomata, dok ih u čitavoj Srbiji trenutno ima četiri. Prvi mlekomati instalirani su prošle godine u Čajetini, a po svemu sudeći, realno je očekivati da će ovaj vid prodaje biti sve popularniji i u Srbiji, a zašto da ne, i u rodnom gradu Marka Krsmančića – Zaječaru.

Marko Krsmančić potiče iz rukometne porodice gde je bratu Mladenu i njemu ljubav prema rukometu od malih nogu preneo otac Zlatko. Rukometom je počeo da se bavi sa 8 godina u Rukometnom klubu Zaječar, kod trenera koji je poznat po sjajnom radu sa decom – Miće Marinovića. Već sa 14 godina kreće u potragu za novim sportskim izazovima i odlazi u Vrbas. Nakon godinu i po dana, prelazi u ekipu iz Jugovića, iz Kaća gde se zadržava 5 i po godina.  Sa 20 godina odlazi u inostranstvo i narednih 11 godina uspešno nastupa za klubove u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Turskoj. U međuvremenu postaje i seniorski reprezentativac rukometne reprezentacije Srbije, za koju beleži 42 nastupa i nastup na Svetskom prvenstvu 2013. u Španiji. Nakon 11 godina vraća se u Srbiju i donosi odluku da završi svoju profesionalnu sportsku karijeru.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button