Lepša strana Bora

Kontinuiran nadzor sanitarne inspekcije u Borskom okrugu

U Zaječarskom upravnom okrugu danas je održana konferencija za novinare na kojoj su sumirani rezultati rada sanitarne inspekcije za Zaječarski i Borski okrug u proteklih devet meseci.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, podsetio je da se inspekcijski nadzor vrši na osnovu izmenjenog zakona koji je strupio na snagu u maju mesecu. Paunović ističe da je osnovni cilj sprovođenja novog zakona radikalno smanjenje sive ekonomije i rada na crno, a novina je edukativni rad inspekcije.

«U okviru novog zakona o inspekcijskom nadzoru uveden je i edukativni rad inspekcije. Tako se deluje i na same građane, kako  bi i oni bili deo zajedničkoig tima, jer na ovaj način oni mogu prijavljivati sve nedostatke ili nepravilnosti koji uoče, a inspekcija će reagovati», kaže Vladan Paunović načelnik Zaječarskog upravnog okruga i dodaje:

«Pored redovnih pregleda vrše se i vanredne kontrole. Broj redovnih kontrola u Borskom okrugu je 246, a u Zaječarskom okrugu 253. Broj vanrednih kontrola za Borski okrug je  335,  odnosno 554 za Zaječarski okrug».

Bistrica Mihailović Petrović, šef Odseka za sanitarni nadzor za Zaječarski i Borski okrug osvrnula se između ostalog na rad ugostiteljskih objekata na teritoriji ova dva okruga.

«Sanitarna inspekcija u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje vrši kontrolu ugostiteljskih  objekata,  kafana, hotela  i objekata brze hrane. U Zaječarskom i Borskom  okrugu  za proteklih 9 meseci sanitararna inspekcija je uzela 1060 briseva sa ruku radnika,  sa pribora, opreme , uređaja koji dolaze u kontakt sa hranom, od čega  je neispavno samo 95 briseva, to jest  9%», objašnjava Mihailović Petrović.

Pažnju zaslužuje i zajednička akcija koju su zajedno sprovele Sanitarna i Republička komunalna inspekcija, a koja je bila usmerena na kontrolu objekata javnog vodosnadbevanja.

Republička komunalna inspekcija je imala zadatak  da vrši kontrolu na osnovu rešenja  koja su donosili opštinski organi, kako bi se svi seoski vodovodi tokom vremena dali na korišćenje javnim komunalnim preduzećima  koja postoje u svakom gradu , jer seoski vodovodi više nemaju  svog titualara.

Sanitarna inspekcija je imala zadatak da  provrerava posedovanje Rešenja ministra  zdravlja o određivanju  zone sanitarne zaštite  nad izvorišima, koja se koriste kao oblik vodosnadbevanja.

«Na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga  sva javno-komunalna preduzeća u saradnji sa opštinanama i gradovima dobila su rešenja ministra zdravlja,  osim što su još uvek u postupku dobijanja rešenja opština Sokobanja i Boljevac», rekla je Mihailović Petrović.

Sanitarna inspekcija je vršila i kontrolu ispravnosti vode na otvorenim i zatvorenim bazenima. Radilo se sa ekološkom inspekcijom na osnovu zaključaka radnih grupa.

«Radili smo sve bazene. Kontrolisano je 12 objekata, koliko ih ima u Zaječarskom i Borskom okrugu. Vršena je kontrola higijene ovih objekata, a tu spadaju različite prostorije, toaleti, oprema, vršena je kontrola higijenskih prilika, kontrola lica koja rade na bazenima,  kontrola upotrebe biocidnih sredstava koja se koriste za dezinfekciju vode za kupanje,  kao i kontrola samog rezidualnog hlora», navodi Bistrica Mihailović.

U maju i junu vršena je kontrola higijenskih prilika u zdravstvenim ustanovama.

«Rad se odnosio na kontrolu higijenksih prilika na odeljenjima sa povećanim stepenom rizika. Tu je bila i Komisija  za zaštitu bolničkih infekcija, gde se pre svega radilo na kontroli protorija u kojima se pere i suši veš za krevete pecijenata, na način uklanjanja medicinskog otpada. Uradili smo Izveštaj,  obišli smo 6 ustanova, a nedostaci se pre svega odnose na higijensko -tehničke i sanitarne nedostatke. Urađeni su i kontrolni pregledi. Mnoge zdravstvene ustanove su postupile po rešenjima sanitarne inspekcije», kaže Mihailović Petrović.

U toku ove godine je bilo dosta edukacija u oblasti Zakona o inspekcijskom  nadzoru  po pitanju ispravnosti dečijih igračaka u prometu, a do kraja godine biće organizovana edukacija koja se tiče kvaliteta komunikacije između samih inspektora i stranaka.

Kada su u pitanju kazne za oba okruga Bistrica Mihailović Petrović, šef Odseka za sanitarni nadzor za Zaječarski i Borski okrug kaže da je evidnetirano 28 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, a od tog broja njih 9 se odnose na neodazivanje na poziv za vakcinaciju, što je, prema rečima inspektorke, posebno prisutuno u Borskom okrugu,  jer veliki broj roditelja u ovom okrugu odbija da vakciniše svoju decu.

U proteklih 9 meseci na području Zaječarskog okruga doneto je 611 rešenja, uzeto je 790 briseva, podneto 13 zahteva sudiji za prekršaje i izdato 23 prekršajna naloga.

 

____________________
Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close