BorLepša strana BoraVesti

Treći Memorijal “Slobodana Božinovića” u Boru

Ustanova “Centar za kulturu opštine Bor”, u saradnji sa porodicom Božinović, organizuje treći po redu memorijal ,,Slobodana Božinovića”.

Memorijal će se održati 24.decembra u sali Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” sa početkom u 19 sati.

Cena ulaznice je 100 dinara.

Slobodan Božinović je rođen u porodici u kojoj je muzika predstavljala jednu normalnu stvar, svakodnevicu. Još se njegov deda bavio muzikom i bio je aktivan kao seoski muzičar gde je uživao veliki autoritet kod meštana. Svoju celu mladost Slobodan Božinović poklanja vlaškoj muzici i već sa 19 godina snima svoju prvu singlicu sa numerom ,,Borsko kolo“ koja kasnije postaje temelj za modernu vlašku muziku.

Nekoliko godina kasnije vlaška muzika postaje nezamisliva bez ovog imena. Ohrabren i motivisan uspešno plasiranim vlaškim kolom Slobodan uporno nastavlja svoj rad i kao kompozitor i kao aranžer. Njegov način sviranja postaje osnova za dalji rad svih muzičara vlaške muzike. Njegova kola na harmonici postaju neizbežni folklorni motiv vlaškog naroda. Svojim radom dao je veliki doprinos vlaškoj muzici, a njegovo ime je poznato i van granica Timočke krajine, a i Srbije. U svojoj muzičkoj karijeri je snimao izdanja za više diskografskih kuća.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close