KnjaževacKulturaVesti

Knjaževac: Radionica na temu širenja znanja, veština i iskustava u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Etnološko – antropološko društvo Srbije i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Zavičajnim muzejem, Bibliotekom Njegoš i Udruženjima „ Izvor“ i „Etno centar“ iz Knjaževca, organizuju radionicu „Širenje znanja, veština i iskustava u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije – ka institucijama i zajednicama u primeni Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa“, u subotu, 29. oktobra, u maloj sali Doma kulture u Kjaževcu.

Radionice i programi omogućavaju da se čuvaju i promovišu znanja i veštine koje su gotovo zaboravljeni, a usmereni su ka neformalnoj edukaciji i podizanju svesti o značaju očuvanja nematerijalnog nasleđa i lokalnih kulturnih identiteta.

Kroz radionice, predavanja i promociju tradicionalne muzike, zanatskih veština, stručnjaci će predstaviti osnovne mere zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji i proces upisa živog nasleđa u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, dok će nosioci kulturne baštine knjaževačkog kraja neposredno preneti svoja iskustva, znanja i umeća sačuvana kroz generacije.

Programom će pažnja biti usmerena i na ulogu muzeja i drugih institucija kulture i lokalne zajednice značajne za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i prenošenje dragocene kulturne baštine u budućnost.

Početak je u 11 sati.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button