DruštvoVestiZaječar info

JOŠ (MALO) PROCEDURA do početka gradnje otvorenog bazena u Gamzigradskoj banji

URBANISTIČKI PLAN NA JAVNI UVID DO 11. JUNA – SLEDI JAVNA RASPRAVA – DOBIJANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE I RASPISIVANJE TENDERA ZA IZVOĐAČA – SREDSTVA ČEKAJU NA NAMENSKOM RAČUNU

Kada su na konkursu Ministarstva turizma, objavljenom aprila meseca 2018. godine, Zavodu za rehabilitaciju Gamzigarsdka banja dodeljena nepovratna sredstva za otvoreno kupalište sa termomineralnom vodom u iznosu od 17 miliona dinara, jedini uslov za realizaciju ovog projekta bio je da Centar dobije građevinsku dozvolu i da raspiše tender za izvođače. Te iste godine sredstva su legla na račun Centra. Sve je bilo predviđeno da se papirološki završi te godine. Ali, nije sve išlo tako glatko.

“Promenjen je način dolaska do građevinske dozvole. Naša bolnica je u trećoj zoni, na zaštićenoj zoni teritorije kasnoantičkog lokaliteta Feliks Romulijane i to je apsolutno menjalo celu proceduru. Trebalo je da opština uradi Urbanistički plan i da mi na osnovu tog novog Plana dobijemo građevinsku dozvolu. I tada je krenula procedura, a izrada Urbanističkog plana trajala je dugo. Decembra 2018. godine tražili smo da produžimo ugovor za neko izvesno vreme, tada smo predvideli nekih šest meseci. Naišli smo na veliko razumevanje kod Ministarstva turizma. Ta sredstva su nam prebacili na poseban namenski račun i ona su od tada još uvek na našem računu. Čekala se samo građevinska dozvola. Međutim, i u 2019. godini smo bili u prilici da još jednom odlažemo pa su nam tada odložili na godinu dana, do 30. juna 2020. godine. Sada nas je i vanredno stanje u državi poremetilo. Ali, posle toliko napora i muka konačno je Urbanistički plan završen i on će biti izložen javnosti do 11. juna, a nakon toga kreće javna rasprava, verovatno i sednica Skupštine grada. Sve to će verovatno za nekih mesec dana biti završeno”, navodi Dr Rade Kostić, direktor Centra za rehabilitaciju Gamzigradska banja.

Zbog svega ovoga Centar će morati još jednom da produži Ugovor sa Ministarstvom turizma.

“Imamo veliko razumevanje Ministarstva i veru da to kupalište treba da zaživi. Moraćemo 30. juna, obzirom da će tada još uvek trajati procedura na opštinskom nivou, da produžimo ugovor, a verujem da će na nakon toga trebati još dva, tri meseca da bi konačno dobili građevinsku dozvolu, jer smo projekat uradili. Sve što je bilo do nas mi smo završili. Imamo i lokaciju gde bi trebalo da se izgradi bazen”, kaže Dr Kostić i dodaje:

“Mislio sam da to neće toliko dugo da traje, s obzirom na to da to nije novi izvor već će se koristiti postojeći izvor koji je izdašan, ogromnog je kapaciteta. Pošto bi bazen trebalo da bude građen na našem prostoru, našem zemljištu, nisam mogao da verujem da će morati sva ta procedura da se ispoštuje i da će sve ovoliko trajati”.

On navodi da će se nakon dobijanja građevinske dozvole raspisati tender za izvođača.

“Uz poštovanje svih propisa, iako to nije olimpijski bazen, već na jesen, septembra ove godine ovaj bazen će moći da se koristi. Nije mnogo izgubljeno, imamo mi i zatvoreni bazen sa termomineralnom vodom. Preko leta obično za taj komercijalni deo, sportsko – rekreativni deo što se terapijskog dela tiče dovoljan je i zatvoren bazen. Međutim, taj rekreativni deo biće omogućen od septembra, a preko leta ima za sad Zaječar i otvoreni bazen. Otvoreni bazeni sa teromineralnom vodom, se koriste i decembra i januara meseca, jer su vezani za samu zgradu, za topli prostor, dodaje Dr Kostić.

Kupanje u otvorenom bazenu dok napolju sneg pada sada je nada s izvesnim krajem.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close