PodcastSportVestiZaječar info

GAS DO POBEDE: PORODIČNI USPEH STAMENKOVIĆA IZ ZAJEČARA

Na auto trkama na aerodromu „Ponikve“ kod Užica, Dragan Stamenković Montoja, njegov sin Andrija Stamenković i supruga Aneta su ostvarili izvanredne rezultate. Montoja je osvojio prvo mesto u klasi 5, prvo mesto u generalnom plasmanu Nacionalnog šampionata Srbije i treće mesto u  Šampionatu Evrope, Centralne Evropske zone. Njegova supruga Aneta je osvojila prvo mesto u kategoriji dama u Nacionalnom šampionatu Srbije, a sin Andrija drugo mesto u generalnom plasmanu Nacionalnog šampionata Srbije u kategoriji juniori i najbrže vreme dana bez penalizacije u generalnom plasmanu Šampionata Srbije. Ovi rezultati su doneli i prvo mesto njihovom klubu „Hajduk Veljko“ iz Negotina.

Nakon postignutog izuzetnog uspeha, sa Draganom i Andrijom razgovarali smo u studiju Magnum radija.

Podsećanja radi, prve trke ove sezone održane su u Zaječaru, druge u Velikom Gradištu pre oko mesec dana, treća trka je održana u Rakovici i proteklog vikenda na erodromu Ponikve kod Užica. Sledeća je zakazana za 16. jun kod Kraljeva.

„Ova sezona je prva koju vozim u Nacionalnom šampionatu. Debitantski moj nastup na trkama bio je prošle godine na poslednjoj trci Šampionta koja se održavala na Miroču. Jedan Zaječarac mi je dao njegov auto da se takmičim i na tom prvom takmičenju na kom sam učestvovao rezultat je bio odličan pa smo odlučili da nastavimo. Ove sezone smo izabrali 5. klasu koja je najmasovnija i najkonkurentnija. Posle tri trke koje smo imali, na četvrtoj smo briljirali“, kaže Montoja.

Andriji je automobilizam ljubav od malih nogu pa je od svojih 15 godina počeo da vozi karting ligu u Jagodini. 

„Od Miroča smo krenuli da vozimo Nacionalni šampionat. Bez dobrog auta nema ni dobrih rezultata. Nisam imao neke pripreme za ovu trku. Inače, svaki delić sekunde je važan. Imao sam u ovoj trci pet poena manje od prvoplasiranog, ali očekujem bolji rezultat već u sledećoj trci“, dodaje Andrija.

O tome koliko znači iskustvo i dobar auto govori Montoja.

,,Vrlo je teško da organizujemo treninge u klasi 5 u kojoj imamo auto koji nije za saobraćaj i nemamo uslova tu u blizini Zaječara da izvezemo auto tako da praktično primenjujemo ono što već znamo. Ovo nam je prva sezona trkačka, savete onih koji se godinama trkaju ne možemo da dobijemo zbog konkurencije tako da smo imali ubrzani proces, iz prakse na vožnji. Sve do trke u Beogradu nismo imali auto kakav treba, a gume su nam bile presudne u ovoj trci gde smo napravili uspeh. Na trci u Rakovici nas je sačekala kiša i onda smo shvatili da po suvom ne može da se vozi kišnim gumama koje imamao pa smo nabavili druge, instalirali ih i napravili izuzetan rezultat na ovoj poslednjoj trci“, navodi Montoja i dodaje:

„Ovaj sport je jako skup, održavanje auta dosta košta ali se snalazimo, imamo dobre zaječarske preduzetnike koji nam pomažu, imamo dobar tim automehaničara. Možda je to i bio razlog što ranije nisam ostvario te svoje ambicije. A evo sada i pored svega pravimo dobre rezultate i bez nekih velikih fondova. Ceo život volim taj automobilizam, učestvovao sam na nekim nezvaničnim trkama, a eto i pored toga sin mi da neki savet i to bude dobro. Da bio bio najbrži među najboljima moraš da imaš apsolutnu koncentraciju konstantno’’. 

Aneta je izrazila želju da i ona hoće da učestvuje iako nema veliku konkurenciju u kategoriji dama.

„U Srbiji malo žena vozi trke, a moja je to poželela sama. I sad smo porodično u tome“, kaže Montoja.

U toku sezone je ukupno 18 trka, sledi Baranovac kod Valjeva 16. juna, a Stamenkovići očekuju i podršku publike iz Zaječara.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button