VestiZaječar info

ASFALTIRANJEM ULICE 23. DIVIZIJE POČELI ZAVRŠNI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI DESETAK ULICA

Asfaltiranjem Ulice XXIII divizije juče su u Zaječaru započeti završni radovi na rekonstrukiji ulica od Prizrenske do raskrsnice ulica 7. septembra i Svetozara Markovića, kao i ulica koje povezuju Ulicu Nikole Pašića sa Ulicom Svetozara Markovića od Ulice Narodne Republike do nadvožnjaka.

Kako je prilikom obilaska radova juče rekao gradonačelnik Boško Ničić, ovaj projekat se realizuje pre svega zahvaljujući nalogu koji je dao predsednik Republike Aleksandar Vučić prilikom obilaska i otvaranja gradskog stadiona u Zaječaru.

„To je ukupno 3.500 metara ulica, širokih ulica, gde će biti ugrađeno u prvoj fazi koja obuhvata 2.110 metara i koju ćemo odraditi ovog proleća i leta, oko 6.000 tona asfalta“, rekao je Ničić i dodao:

„Ostatak od 2.110 do 3.500 metara će verovatno biti urađen na jesen ili na proleće iduće godine. Čitav projekat kad se završi koštaće 450 miliona dinara bez PDV-a. Računajući PDV, to će biti negde oko 500 miliona dinara ili oko 4,3 miliona evra. Što je ogroman novac, priznaćete, neka petina ukupnog gradskog budžeta godišnje. Tako da smo stvarno veoma zahvalni na razumevanju Republike Srbije“.

Juče su u Ulici XXIII divizije započeti radovi na asfaltiranju prvog dela, od Ulice 7. septembra do Ulice Svetozara Markovića.

„Radi se prvi sloj, a ide još jedan završni sloj ovih dana kad se ovaj slegne i kad se uradi prvi sloj od Svetozara Markovića do Nikole Pašića. Tu je uređena kompletna atmosferska kanalizacija koja nije postojala, urađena je zamena kompletne vodovodne instalacije, a ukupna vrednost je 30 miliona dinara bez PDV-a. Znači, sa PDV-om to će biti negde oko 36 miliona dinara, to jest oko 300 hiljada evra samo za ovo parče, prvi deo XXIII divizije. Onda prelazimo na Američku i tako redom, sve ulice radimo do nadvožnjaka. Do kraja ove godine u ovoj fazi, već ovog leta, biće uređeno dve trećine posla“, naveo je Ničić i dodao:

„Ono što je važno istaći za građane je da je ovo rehabilitacija ulica koje verovatno nisu 40 godina, ako ne i više, rađene. Krpljene su, trošen je novac i verovatno je toliko potrošeno novca u tih 40 godina samo na krpljenje jer je podloga bila loša. Kao što sada vidite, granitni kamen je u podlozi, a pre toga je bio pesak i zato su ulice pucale“.

Za asfaltiranje sokaka, koji nisu deo ovog projekta, građani će sa lokalnom samoupravom uskoro moći da potpišu ugovore o zajedničkom učešću sa mogućnošću otplaćivanja na znatno veći broj rata nego što je to bio slučaj do sada.

„Mi ćemo na prvoj narednoj sednici Skupštine, koju očekujem u drugoj polovini juna meseca ili krajem juna, doneti odluku da više ne bude na 12 meseci, nego da ljudima za novo asfaltiranje, pošto ide Javno-privatno partnerstvo, kao što znate, za preko dve milijarde, ulica koje će se raditi što u gradu što u selima, omogućimo da, u zavisnosti od toga koliki je iznos, otplaćuju u ratama od 36 do 60 meseci, znači od tri godine do pet godina“, kazao je Ničić.

Grad će kroz ovaj projekat, koji će se otplaćivati u narednih 15 godina, kako se očekuje, značajno unaprediti infrastrukturu, a tender za izbor partnera se priprema.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button