DruštvoKulturaVestiZaječar info
Najnovije vesti

Film Zaječarca Mladena Stojanovića “Igra svetla i senke” ovogodišnji POBEDNIK RAF CHALLENGE-a

Kratkometražni film Igra svetla i senke Mladena Stojanovića, učenika Tehničke škole u Zaječaru osvojio je PRVO mesto u kategoriji audio i videomaterijal, na ovogodišnjem RAF CHALLENGE-u u Beogradu

Na ovogodišnjem takmičenju RAF CHALLENGE 2020, koje se održava u organizaciji Računarskog fakulteta u Beogradu, u kategoriji video i audio materijal prvo mesto pripalo je Mladenu Stojanoviću, učeniku trećeg razreda obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija.

Kako bi se učenici na što bolji način motivisali da analiziraju i prezentuju informacije korišćenjem raznih računarskih alata, Računarski fakultet organizuje od 2009. godine RAF Challenge takmičenje. Reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije. Srednjoškolci imaju zadatak da na ponuđenu ili slobodnu temu naprave program, igricu, prezentaciju, ili video.

“Tematika filma je igra svetla i senke, a ja sam došao na ideju da tu igru predstavim kao svima poznatu igru “Šuge”. Tako u filmu, dan kada je noć traži svetlost i tu svetlost skuplja, a kada za određeno vreme sve prikupi, postane dan, a preko dana noć treba da skuplja, što je u filmu ostalo nedorečeno i što je ostavljeno da sam gledalac zaključi”, objašnjava Mladen Stojanović.

Foto: Radio Magnum

Mladen, ne samo što je ostvario sjajan rezultat na ovogodišnjem RAF Challenge-u, on je prošle godine trijumfovao na takmičenju Fakulteta savremenih umetnosti, kada je u ulozi autora filma “Maska života” osvojio prvu nagradu.

Foto: Radio Magnum

“Sa optimizmom ove godine očekujem rezultate i tog konkursa”, kaže Mladen i dodaje da mnogo voli da gleda filmove, ali da još više voli da mašta i smišlja razne scene.

“Sve to je bilo lako da posle prenesem na papir, a već sam se bavio i kamerom, slikanjem i fotomontažom, pa mi to nije bio problem”, navodi Mladen koji ozbiljno razmišlja o filmu kao svojoj budućoj profesiji i već sada vidi sebe u ozbiljnom stvaranju vizuelne umetnosti.

Video u prilogu

Pored toga što voli da mašta i bavi se filmom, Mladen je sportista, koji se do nedavno bavio rukometom i trenirao karate, ali je zbog povrede morao da odustane. Kako kaže, ipak, umetnik je u duši. Sam je naučio da svira klavir i gitaru, a slobodno vreme još, kao i njegovi vršnjaci, rado provodi igrajući igrice.

Film Igra svetla i senke Mladena Stojanovića

Mladen Stojanović, autor filma IGRA SVETLA I SENKE

Inače, Zaječar je ove godine imao još jednog finalistu RAF Challenge – a. U završnici ovogodišnjeg takmičenja, bez nagrade je ostao Nikola Ristić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole u Zaječaru obrazovnog profila elektrotehničar informacionih tehnologija, koji se takmičio u kategoriji igra/aplikativni program,

Mentor učenicima bila je profesor Živka Milenović.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close