VestiZaječar info

DANAS JE DRUGI DAN BOŽIĆA -Evo kakvi su običaji

Drugog dana Božića, 8. januara po novom, a 26. decembra po starom kalendaru, Pravoslavna crkva proslavlja Sabor Presvete Bogorodice. Običaj je da se na današnji dan pozdravlja sa „Pomoz’ Bog“.

Crkva na današnji dan odaje slavu Presvetoj Bogomateri, koja je rodila Gospoda Boga, Isusa Hrista. Njenim Saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju svi verni, da proslave Mater Bogorodicu.

Prema srpskim običajima, tri dana oko Božića kuća se ne čisti, pogotovo metlom. U Popovom polju, domaćin kuće drugog dana daje čobaninu glavu pečenice koju ovaj nosi sa sobom na pašu. Kad čobanin pojede glavu, natakne je na jasenovu granu da je živina ne bi kljucala. U drugim krajevima glava se čuva do Vasilice ili Nove godine. Za vreme praznika ne seku se kosti da stoka ne bi noge lomila. U ovaj dan kada se obraćaju ljudi međusobno ili stoci, obavezno svima govore Radovane…“Pomoz Bog, Radovane“ ili „Idem isterati Radovana na pašu“.Drugog dana Božića se obilaze prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

DANAS JE DRUGI DAN KOLEDA

Ovaj običaj danas je postao retkost. Nekad se tim nazivom u narodu označavao običaj po kome je od Božića do Bogojavljenja, grupa maskiranih mladića i mlađih oženjenih muškaraca obilazila svaku kuću u selu i pevala koledarske pesme, izvodeći pritom razne magijske radnje, sve sa željom da ukućani budu zdravi i da kuća napreduje. za uzvrat su dobijali hranu na poklon od svake kuće.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close