DruštvoVestiZaječar info

CRVENI KRST I UNICEF OBEZBEDILI PAKETE POMOĆI ZA 100 UGROŽENIH PORODICA NA PODRUČJU ZAJEČARA

Međunarodni dan porodice obeležava se u svetu svake godine 15. maja na osnovu rezolucije Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija. Na praznik kojim se ističe značaj porodice u međunarodnoj zajednici, Crveni krst Srbije, uz podršku UNICEF-a, podelio je, na području Zaječara, higijenske pakete ugroženim romskim porodicama sa više dece, koje nemaju pristup higijenskim standardima koji se zahtevaju tokom pandemije izazvane virusom COVID 19.

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Mobilnim timom za podršku Roma – Gradske uprave Zaječar, počeo je danas distribuciju paketa najugroženijim romskim porodicama sa decom.

Podela paketa počela je danas u Avramici i Grljanu, narednih dana nastavlja se u ostalim zaječarskim selima, a sledeće nedelje počeće i podela paketa u gradu.

„Na teritoriji Grada Zaječara i po selima ukupno će biti podeljeno 200 paketa higijene na osnovu brojnih kriterijuma. U zavisnosti od broja dece u porodici zavisiće i broj paketa koji će ove porodice dobiti. U okviru paketa su i uputstva za korišćenje dezinfekcionih sredstava“, navodi Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar i dodaje:

„Mi smo podelom ovih 200 paketa „pokrili“ sto porodica, negde oko 550 članova domaćinstava, u kojima je preko 300 dece. Ovo je samo jedna od podela koje ćemo realizovati u narednom periodu u saradnji sa UNICEF-om, za romsku populaciju, ali i za hraniteljske porodice. Sve će to biti realizovano u narednih mesec dana“.

Marković se zahvalio na saradnji Timočkom omladinskom centru, Gradskoj upravi i njihovom mobilnom timu, kao i poverenicima civilne zaštite bez kojih, kaže, ceo posao ne bi bio moguć.

„Mi smo ogromnu podršku imali, pored različitih institucija, i od strane Udruženja Roma Zaječar“, dodao je Marković.

Predsednik ovog romskog udruženja Miljan Rašić je naveo da je Društvo Roma Zaječar od početka pandemije aktivno učestvovalo u pomoći socijalno ugroženim porodicama, ne samo romskim porodicama, već svima kojima je potrebna pomoć.

„Na terenu su nam konstantno prisutni između 10 i 15 naših volontera. Kao predsednik udruženja i kao koordinator za romska pitanja pri Gradskoj upravi ja sam presrećan što mogu da računam na mlade ljude koji su svakodnevno zajedno samnom na terenu“, kaže Rašić i dodaje:

„Što se tiče pomoći socijalno ugroženim porodicama svi paketi koji se dele su od ogromne koristi. Najbolje je da svi mi radimo i ne zavisimo ni od koga, ali kada je ovakvo vreme dobrodošao je svaki vid pomoći svima. Društvo Roma se trudi da nađe načina da i iz nekih drugih sredstava, od donatora, nabavi pakete pa ćemo u toku naredne nedelje imati još dve do tri ovakve akcije“.

On je uputio poziv svima koji mogu da pomognu da to i učine jer, kako kaže, i ovog puta se potvrđuje da nečije malo drugom znači puno.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button