VestiZaječar info

TUNELI ZA DEZINFEKCIJU na ulazu zgrade zaječarske bolnice i Doma zdravlja

Zdravstveni centar u Zaječaru dobio je dva tunela za dezinfekciju na bazi vodonik peroksida. Jedan od ovih tunela postavljen je na ulazu Doma zdravlja, a drugi na ulazu zgrade zaječarske bolnice, i niko ne može da uđe u Dom zdravlja, ali ni u Urgentni centar, na odeljenje radiologije, hirurgije, urologije, ortopedije, ili na interno odeljenje, a da ne prođe kroz dezinfekcioni tunel.

Prolaskom kroz tunel vrši se dezinfekcija a ne oštećuje ni sluzokoža, ni koža, niti odelo, ili aparati koje građani nose sa sobom. Sredstva za kupovinu ovih tunela obezbedio je Grad Zaječar

“Meni je zadovoljstvo što je Republika pomogla dajući kontejner za Kovid ambulantu i to zaista treba pohvaliti. Pored toga grad se potrudio, odnosno ljudi u Štabu za vanredne situacije, da se iz budžetske rezerve obezbede sredstva za nabavku dva dezinfekciona tunela. Sama dezinfekcija traje dve, tri sekunde. Neće se to koristiti samo u slučaju Kovid-a nego uvek kad nastupe epidemije, da prvo pre svega zaštitimo zdravstvene radnike, jer smo videli koliko je značajno da oni ostanu u ovakvim situacijama zdravi”, rekao je danas gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić i dodao:

“Ukoliko dođe do gripa ili drugog talasa ovog virusa ovakvi tuneli će itekako biti od koristi. Nabavićemo ih još ako bude trebalo. Obećali smo i Zavodu za zaštitu zdravlja, tamo gde uzimaju uzorke. Njima smo obezbedili i sutra im stiže kontejner za uzimanje uzoraka, tako da se više neće ulaziti u zgradu Zavoda za javno zdravlje. Do sad su za ovu namenu imali neke improvizovane šatore. Mislim da smo se opremili za vremena koja dolaze. Ovo je 21. vek, očigledno vek virusa. Moramo da se spremimo za sve ono što do sada nismo imali. Treba da zaštitimo one koji su u prvoj liniji odbrane, a sa druge strane da zaštitimo i sve građane koji dolaze u naše zdravstvene ustanove”.

Po njegovim rečima, Štab za vanredne situacije će i dalje pratiti situaciju i sve ono što bude neophodno od medicinske opreme koja će štititi građane nabaviće se u cilju zaštite građana.

Direktor Zdravstvenog centra Zaječar Dr Miroslav Stojanović je naveo da su tuneli vrlo korisni u cilju sprečavanja ulaska infekcije u zdravstvene ustanove, što je vrlo bitno jer se, kako navodi, zna kako su prošle ustanove u kojima je bilo infekcija.

“Grad je donirao dva tunela Zdravstvenom centru Zaječar na šta sam im ja vrlo zahvalan. Epidemija polako jenjava, ali ne znamo šta nas čeka na jesen, tako da moramo da budemo spremni potpuno što se tiče opreme i materijala. Cilj nam je da zaštitimo ove dve zgrade, jer ako ovde uđe virus biće opasno. Ovi tuneli su nam velika zaštita”, zaključuje Dr Stojanović.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close