VestiZaječar info

ZNANJE JE POŠTOVANJE ŽRTAVA I NAUK ZA BUDUĆNOST: Medicinska škola otpočinje obeležavanje 75 godina postojanja

Projektom „Holokaust: znanje je poštovanje žrtava i nauk za budućnost” Medicinska škola u Zaječaru otpočinje seriju školskih i međuškolskih događaja kojima će obeležiti 75 godina svog postojanja i rada.

Projekat je osmišljen tako da svoje aktivnosti realizuje i posveti sećanju na žrtve holokausta. Kao državni praznik u Srbiji, 22. april obeležava se povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

„Ideja za projekat nastala je nakon poziva Osnovne škole „Kliment Ohridski” iz Makedonije da se zajedničkim aktivnostima da doprinos u upoznavanju javnosti o istorijskim prilikama i neprilikama Jevreja Sefarda koji su živeli na našim teritorijama. Učenici prvog razreda odeljenja FA15 i SET14 Medicinske škole u Zaječaru i nastavnik Lenče Radosavljević prihvatili su inicijativu i na časovima građanskog vaspitanja osmislili dodatne aktivnosti. Uputili su poziv ostalim zaječarskom srednjim školama“, kažu u Medicinskoj školi u Zaječaru.

Ključna aktivnost ovog projekta je snimanje video-zapisa za pesmu „Otadžbina” Alekse Šantića, za koju je muziku osmislio Stevan Jovanović, nastavnik srpskog jezika i književnosti, a aranžman pevanja i pripremu hora Sandra Nikolić, nastavnik muzičke kulture.

„Na redovnim probama horovi Medicinske škole i Gimnazije uvežbavaju pevanje. Ovom horu pridružiće se i članovi Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac” kako bi prvo izvođenje pesme bilo što velelepnije. Naime, pesma „Otadžbina” do sada nije prilagođavana notama, pa smo ponosni što je to uradio nastavnik naše škole. Pored ove, hor uvežbava i pesmu na jeziku Sefarda „Adio Kerida”, čije će izvođenje biti zabeleženo video-zapisom, takođe“, dodaju u Medicinskoj školi.

Ostale aktivnosti kojima će odeljenjske starešine uključiti svoje učenike u projekat su: upoznavanje sa veb-sajtom Centropa i detaljnije upoznavanje sa pojmovima: holokaust, Sefardi, Ladino, antisemitizam, gledanje dokumentarnog filma El Otro Camino za vreme ČOS-a, preporuka za gledanje filma “Dečak u prugastoj pidžami” ili čitanje istoimene knjige, pravljenje postera sa porukama koje pozivaju na sećanje o stradanju, istraživanje koje će sprovesti učenici i bibliotekar škole Mirjana Kunovčić na temu „Biografije zdravstvenih radnika jevrejskog porekla koji su stradali na našim teritorijama”, predstavljanje materijala putem medijskih portala, socijalnih mreža i zvaničnog sajta škole.

Cilj projekta „Holokaust: znanje je poštovanje žrtava i nauk za budućnost” jeste okupljanje i ujedinjenje naših učenika i nastavnika oko plemenite aktivnosti.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button