VestiZaječar info

Zimovanje i Izviđačka škola na Stolu: Zaječarski izviđači Odreda „Đorđe Simeonović“ uživali u čarima prirode

Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara je i ove godine uspešno organizovao zimovanje i Izviđačku šlolu za svoje članove, na planini Stol kod Bora.

Planina Stol ili Goli krš, nalazi se između Velikog, Mаlog kršа i Deli  Jovаnа sa nadmorskom visinom od 1.156 metara.  Na planini Stol se nalazi opremljen planinarski dom u vlasništvu Planinarsko-smučarskog društva „Crni Vrh“ iz Bora i služi za smeštaj svih onih koji pohode ovu planinu. Udaljen je od Bora 20 kilometara.

Na zimovanju i izviđačkoj školi, u period od 08. do 14. januara ove godine, bilo je 30 izviđača mlađih kategorija i nekoliko starijih izviđača.

U lepom i renoviranom Domu, toplom i čistom, vesela graja dece trajala je sedam dana, od buđenja u 7.00 do povečerja u 23.00 sata. U okviru programa Škole, svakog dana je bilo po četiri časa predavanja i praktične nastave iz Programa izviđaštva, sa permanentnim učešćem polaznika. Dva-tri sata dnevno bilo je igara na snegu, zimskih čarolija, kliskanja, grudvanja, pravljenje sneška i igloa.

Svi učesnici zimovanja uspeli su da osvoje vrh Stola, penjući se tri sata i spuštajući se sat i po. Svake večeri  je bio kreativan, kulturno-zabavni program, puno smeha, šala i aplauza. Poletarci i pčelice, izviđači i planinke osvajali su razna izviđačka veštarstva.

Svečano zatvaranje akcije zimovanja obeleženo je dodelom pohvala i priznanja učesnicima  zimske škole, a sve u skladu sa najinteresantnijim događajima, nakon čega je bio organizovan doček Pravoslavne Nove godine, sa vatrometom na snegu. 

Kako kažu u Odredu i ovo taborovanje ostvarilo je svoj osnovni cilj – da se deca druže, igraju i dogovaraju, da uče ono što će im koristiti u životu, da zdravo rastu i vole prirodu, da joj se dive i da je čuvaju.

Inače, ovo je samo jedna od akcija koju je Odred izviđača organizovao. U toku predhodne godine Odred je organizovao na desetine ovakvih aktivnosti na planinama i izletištima u Timočkoj Krajini, uključujući stalne akcije u Domu izviđača na Kraljevici i Izviđačkom centru na Grliškom jezeru u selu Leskovac.

Odred izviđača godinama važi za jedan od najboljih u Srbijii, to je Savez izviđača Srbije prepoznao i dodelio mu organizaciju Jedanaeste smotre izviđača Srbije.

Smotra će biti organizovana od 22. do 31. jula ove godine u Park šumi „Kraljevica”, u gradu na Timoku. To će biti najveći skup izviđača Srbije i očekuje se nekoliko hiljada izviđača iz Srbije, Evrope i sveta.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button