BoljevacVesti

Završetak radova na kanalizacionoj mreži u Boljevcu do sredine septembra, vrednost investicije 2,5 miliona evra

Opština Boljevac je dobila veliku finansijsku podršku od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva za upravljanje javnim ulaganjima sa kojima su potpisani ugovori o realizaciji projekta za završetak radova na kanalizacionoj mreži u Boljevcu. Sve projekte koje su imali, podrazumevaju pokrivenost čitavog grada, a vrednost ovog projekta je negde oko dva i po miliona evra. Radovi su počeli 10. septembra prošle godine, a rok za završetak radova je septembar ove godine.

-Država je za ovaj projekat obezbedila sredstva i zahvalni smo zbog toga. S obzirom na to da smo i u nekom ranijem periodu radili na kanalizacionoj mreži u gradu i na saniranju ulica, ovo su završni radovi tako da ćemo imati čitav grad pokriven kanalizacionom mrežom. Mi imamo i sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji radi kao taložnik i nema onu hemijsku obradu fekalnih voda, tako da taj deo dogradnje sistema ostaje nakon završetka radova na kanalizacionoj mreži. Za to imamo i projekat, usaglašavanje tog projekta, po najsavremenijem modelu sistema za prečišćavanje, takozvani membranski sistem. Dakle, stvorili smo dosta pretpostavki da nakon završetka radova obezbedimo sredstva uz pomoć države da radimo i na završetku radova na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda. Mislimo da ćemo time značajno doprineti zaštiti životne sredine i komunalnom uređenju grada, kaže Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

DO KRAJA GODINE BIĆE REŠENO I NASELJE RTANJ

Kanalizacionu mrežu sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda dobiće i naselje Rtanj. Za ovaj projekat sredstva su odobrena od strane Ministarstva privrede, u vrednosti od 40 miliona dinara, a od Ministarstva turizma i omladine, u planu je da se obezbede i dodatna sredstva da bi čitavo naselje Rtanj bilo rešeno kanalizacionom mrežom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

-Sa ovih 40 miliona dinara radimo sistem za prečišćavanje otpadnih voda i jedan krak. Za ovaj drugi krak imamo projektnu dokumentaciju, sve je spremljeno i aplicirali smo. Imamo i uveravanja da ćemo u tome i uspeti pošto je Rtanj postao važna turistička destinacija, da da ćemo ta sredstva obezbediti. Do kraja ove godine računamo da i Rtanj kao turističko naselje dobije svoju kanalizaciju i sistem za prečišćavanje otpadnih voda, dodaje Marjanović.

ORGANIZOVANO VODOSNABDEVANJE U GRADU I SELIMA

Ono što je takođe važno za građane opštine Boljevac je i vodosnabdevanje.

-Najveći deo novca iz opštinskog budžeta trošimo na vodosnabdevanje naših sela. Značajna sredstva od države, Evropske investicione banke ili Svetske banke očekujemo za trajno rešavanje vodosnabdevanja Boljevca i pripadajućih sela koja dobijaju vodu sa izvorišta Mirovštica. Neka sela vape za vodom sa onog drugog vodosistema Bogovina – Bor. Izmena cementno azbestnih cevi, od izvorišta Mirovštica do kaptaže u Boljevcu, i završno sa Malim Izvorom sa rezervoarom koji će  trajno rešiti vodosnabdevanje Malog Izvora, dobićemo novi sistem vrednosti, a vrednost je negde isto oko dva i po miliona evra. Taj projekat se radi i dugo ga usaglašavamo i on će biti po svetskim standardima, eksperti su stalno na terenu. Naš projekta je bio dobar ali smo morali da ga prilagođvamo po preporukama eksperata. Očekujemo da ove godine krene javna nabavka i finansiranje tog jako važnog projekta. Znači, izmena cementno azbestnih cevi, peglanje trase, nova trasa gde bi voda išla prirodnim padom, jer je mi sada guramo pumpama i to su ogromni troškovi za potošnju struje, ali i repariranje tih pumpi koje se često kvare, kaže predsednik ove opštine.

Sela u opštini Boljevac nikada nisu imala rešeno vodosnabdevanje na organizovan način. Najveće selo u ovoj opštini je Podgorac i pola sela je već dobilo vodu.

-Zadnjih nekoliko godina intenzivno radimo i finansiramo ali je selo razuđeno, mnogo je zaseoka, jako je duga mreža. Radimo i ove godine, a radićemo i naredne. Uporedo radimo i vodosnabdevanje Sumrakovca, Podgorca, mesne zajednice Timok i Savinac. Potpisali smo ovih dana ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave  i obezbedili 25 miliona dinara za nastavak radova na vodovodnoj mreži ka Sumrakovcu i Savincu tako da će ove godine i ta dva sela dobiti vodu u centru sela. Nakon toga nam sledi sekundarna mreža, razvođenje vode do svake kuće. Selo Osnić takođe vapi za organizovanim vodosnabdevanjem i oni će je dobiti sa sistema Bogovina – Bor. Tu radimo projektnu dokumentaciju i očekujem da i to rešimo u nekom bližem periodu, ističe Marjanović.

On je iskazao zadovoljstvo što se rešava prioritet na području opštine, a to je rešiti komunalnu infrastrukturu na Rtnju i u gradu, kao i vodosnabdevanje svih mesnih zajednica i sela. Prioritet je i učiniti izvesnim vodosnabdevanje samog Boljevca kao sedišta opštine.

RADE SE I ATARSKI PUTEVI

Osim realizcije ovih projekata ovih dan se rade i atarski putevi, što je po Marjanovićevim rečima, mukotrpan posao .

-Teško ih je uraditi da zadovoljstvo građana bude na zavidnom nivou. Ove godine za ovu namenu  imamo sredstva od oko 25 miliona dinara, računajući i grebani asvalt koji želimo negde da koristimo kao materijal i da ga ugradimo u nekim selima, možda i neka ulica, možda i na periferiji grada. Odvajamo sredstva koja su za naš budžet zahtevna, međutim, problem nam kvare konfiguracije terena koje su takve da negde niste ni u prilici da uradite fantastično kanale koji štite te puteve koje mi radimo, vremenske neprilike, ozbiljne kiše. Konfigurcija terena stvara i bujične vode koje to znaju da odnesu i da ono što mi uradimo vrate u prvobitno stanje. Radimo ovih dana i na atrskim putevima, imamo čitavo proleće da to radimo jer želimo da građane učinimo zadovoljnim. Radili smo na tome i prethodnih godina ali su nam poslovi ostali nedovršeni. Mislim da će sadašnji budžet biti dovoljan da sve ono što nismo stigli ranijih godina sada uradimo. Ti atarski putevi su pored vodosnbdevanja glavni problem. Imamo velika domaćinstva koja su udaljena dosta od sela, a ti ljudi tamo žive, bave se poljoprivredom i tamo zasnivaju svoju egzistenciju. Dosta je zaseoka,  Imamo skoro hiljadu kilometara tih atarskih nekategorisnih puteva koje mi svake godine ne stižemo sve da uradimo, ali ih održavamo jer su važni za građane, kaže Marjanović.

BIBLIOTEKA U NOVOM OBJEKTU

Radi se i na kulturnom planu i biblioteka konačno dobija svoj objekat u Boljevcu.

-Biblioteka je najlepši prostor koji je Boljevac dobio. Taj prostor je u velikoj meri urađen, uz veliku podršku države, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Za sređivanje prostora dobili smo značajna sredstva od Ministrstva kulture, a izdvojen su sredstva i iz budžeta opštine. Sada ide montiranje nameštaja i inventara, neki sitni detalji treba da se urade. To će biti prostor sa galerijom, mesto za mnoga kulturna dešavanja u gradu. Najpre smo Kulturni centar sredili kako treba i sada smo ponosni na  bioskopsku salu i na to kako izgleda ta zgrada, dodaje Marjanović.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button