DruštvoVestiZaječar info

Zaštitnik građana: Nepoznato koliko građana Srbije ima autizam, potreban Nacionalni registar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, da su za vidljive promene u toj oblasti neophodni pomaci i u normativnom smislu, pre svega formiranje Nacionalnog registra osoba sa autizmom, jer je i dalje nepoznato koliko se građana Srbije bori sa tim problemom.

Pašalić je u saopštenju ocenio da bi uspostavljanje tog mehanizma pomoglo da se razviju specifične usluge podrške za osobe sa autizmom u pravcu njihovog punog uključivanja u društvo.

„Potrebno je da sagledamo problem u celini i obezbedimo dovoljno obučenog i stručnog kadra, da radimo na razvijanju programa rane intervencije, personalizovanim uslugama podrške u obrazovnom sistemu i drugim servisima podrške deci i odraslima sa autizmom, kako bi im se u potpunosti omogućilo uživanje građanskih prava“, istakao je Zoran Pašalić.

Prema njegovim rečima, društvo se još uvek bori protiv predrasuda, a solidarnosti u potrebnoj meri nema, zbog čega se osobe sa autizmom i dalje susreću sa neprihvatanjem okoline, još od najmlađeg uzrasta.

„Zato je veoma važno iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i sistemski raditi na njihovoj inkluziji“, naveo je zaštitnik građana.

Dodao je da je razumevanje problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihovo neposredno okruženje nužan uslov na čijem je ispunjenju potrebno konstantno raditi kako bi te osobe mogle da osete da imaju podršku šire društvene zajednice.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button