Slobodno vremeVestiZaječar info

ZAJEČARSKI MATURANTI PLEŠU NA GRADSKOM TRGU 17. maja

I OVOG MAJA PLESAĆE MATURANTI NA ZAJEČARSKOM TRGU U OKVIRU MANIFESTACIJE „MATURANTSKI PLES“ –  „EUROPEAN QUADRILLE DANCE FESTIVAL“

Učenici završnih razreda zaječarskih srednjih škola biće u petak 17. maja učesnici manifestacije „Maturantski Ples“.

Kako je predviđeno  programom učesnici će se okupiti u dvorištu srednjoškolskog centra, a za 11.00 sati zakazana je generalna proba na gradskom trgu.

Početak manifestacije je u 11.50, a program počinje tačno u podne.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili „Maturantski Ples“ u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga ova manifestacija obara i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Bez obzira što je to ozbiljna muzika maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Najčešće plešu maturanti srednjih škola, ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda. Ples je u Srbiji još uvek veoma stran našim ljudima, i mnogi se boje plesa koji im treba približiti na ovaj način, pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu. Bez obzira na Ginisov record glavno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično druže i da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.

 

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close