DruštvoHronikaVestiZaječar info

ZAJEČAR: ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA – Još dva smrtna ishoda, 37 novozaraženih, 47 hospitalizovanih

Još 37 Zaječaraca inficirano je virusom covid-19, odnosno 63 odsto od ukupnog broja obrađenih uzoraka (59) u poslednja 24 sata.

Među inficiranima, starosti od 10 do 70 godina, 18 osoba je ženskog i 19 muškog pola.

Na Odeljenju infektologije smešteno je 28 pacijenata, dok je na Grudnom odeljenju 19 pacijenata. U toku jučerašnjeg dana dva pacijenta transportovana su u niški Klinički centar.

Na žalost, u poslednja 24 sata, od posledica infekcije virusom covid-19, dve osobe su na Grudnom odeljenju Zdravstvenog centra Zaječar preminule.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 6065 PCR i Ag uzoraka dok se rezultati čekaju za još 94 ranije testiranih Zaječaraca.

Ukupan broj inficiranih Zaječaraca je 747, od kojih je 297 zaraženih u periodu 01-18/19. novembar, dok 443 lica više nema pozitivan nalaz. Ostali inficirani, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

Nakon što je Unija prosvetnih radnika zatražila prelazak škola na online nastavu, iz Štaba za vanredne situacije grada Zaječara ističu da to pitanje nije u zakonskoj nadležnosti Štaba, podsećaju da je u Zaječaru vanredna situacija na snazi više od tri meseca, te da su sva odeljenja u kojima je potvrđeno zaražavanje učenika virusom covid-19, po saznanjima koja Štab ima, prešla na online nastavu.

-Sve škole u gradu snabdevene su, i snabdevaju se, dovoljnim količinama sredstava za higijenu i dezinfekciju, opremom za detekciju temperature (infrared toplomerima) i dezinfekciju škola. U svim školama određene su posebne prostorije za izolaciju učenika, do dolaska roditelja ili staratelja, u slučaju detekcije simptoma covid-19 infekcije, navode u Štabu.

Takođe, iz Štaba mole roditelje da deci, pre polaska u školu, provere pored temperature i opšte stanje (malaksalost, bolove u zglobovima, čulo ukusa i mirusa i sl.) i da decu, sa simptomima, ne šalju u školu.

Epidemiološka situacija je SVE TEŽA i izuzetno ozbiljna te Vas molimo da, sebe radi i održanja zdravstvenog sistema našeg grada, poštujete sve propisane mere, maksimalno izbegavate bilo kakva okupljanja, druženja i nepotrebne kontakte i na pojavu bilo kog od simptoma covid-19 infekcije kontaktirate covid ambulantu ZC Zaječar ili Zavod za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, navode u Štabu za vanredne situacije grada Zaječara.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button