Zaječar info

ZAJEČAR U VRHU PO BROJU OTKRIVENIH RADNIKA NA CRNO -Najviše u oblasti ugostiteljstva, taksi službi i šumarstva

INSPEKCIJA RADA U PROTEKLIH DEVET MESECI NA PODRUČJU ZAJEČARSKOG UPRAVNOG OKRUGA SPROVELA JE OKO 600 NADZORA I OTKRILA 169 RADNIKA NA CRNO, REKAO JE DANAS NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE DRAGAN MITIĆ, ŠEF INSPEKCIJE RADA ZA ZAJEČARSKI OKRUG – NAJVIŠE RADNIKA NA CRNO ZASTUPLJENO JE U UGOSTITELJSTVU, TAKSI SLUŽBI I U OBLASTI ŠUMARSTVA

Prema Mitićevim rečima, rezultati inspekcije rada na području Zaječarskog okruga su pri vrhu rezultata inspekcije rada u Srbiji.

“Za proteklih devet meseci izvršili smo blizu 600 nadzora, što u oblasti radnog odnosa što u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Otkriveno je 169 radnika na crno od kojih je, nakon kontrole i preduzimanja mera, od strane poslodavca njih 123 prijavljeno. Ovo je pokazatelj da smo rad na crno smanjili i zaista je redak slučaj da se radnik zatekne, a da nije prijavljen. Takodje, od početka godine do kraja septembra otkriveno je 28 neregistrovana privredna subjekta, od kojih je šest, nakon preduzimanja naših mera, registrovano”, kaže Mitić i dodaje:

“Što se kazni tiče, one su izrečene u iznosu od 4 miliona 645 hiljada dinara. Nemamo povratnu informaciju koliko je kazni naplaćeno. Izdato je 13 prekršajna naloga po kojima su poslodavci, kojima su nalozi izdati, uplatili 350 hiljada dinara”.

Delatnosti u kojima je najviše zastupljeno radnika na crno, prema rečima Mitića, su ugostiteljstvo, taksi službe, ali i oblast šumarstva.

“Radnika na crno najviše ima u ugostiteljstvu. Medju karakterističnim delatnostima su i delatnost taksi prevoza i šumarstva, odnosno ekploatacija šuma i izrada drvenih asortimenata. Ove delatnosti su izuzetno specifične i nemoćni smo da mnogo učinimo u jednom mahu. Naime, prilikom kontrole jedne taksi službe, solidarnost taksista stupa na snagu i samim tim budu obaveštene i ostale taksi službe da je kontrola u toku. Što se tiče šumarstva, obzirom na konfiguraciju terena, mi smo zaista nemoćni da dopremo do njih. Medjutim, imamo obećanje i saznanje da je Inspektorat za rad obezbedio jedno terensko vozilo, koje će nam omogućiti da nenajavljeni odemo i na mestima na kojima se vrši i obavlja ova delatnost”, dodaje Mitić.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, kaže da je rad inspekcijskih organa u proteklih devet meseci pokazao izuzetne rezultate.

“Poznato je da je opredeljenje Vlade proteklih godina pre svega bilo usmereno na poboljšanju kvaliteta života gradjana, privrede i životne sredine, a sve sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, zaštite interesa radnika, poboljšanja ambijenta poslovanja, ali i sa ciljem otvaranja novih radnih mesta, smanjenja i suzbijanja nelegalne konkurencije”, navodi Paunović.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close