VestiZaječar info

Zaječar: Skupština usvojila prvu izmenu i dopunu budžeta za 2019.

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada, na kojoj je usvojena prva izmena i dopuna budžeta grada za 2019. godinu sa izmenom kadrovskog plana za ovu godinu. Na dnevnom redu našle su se čak 22 tačke, sa odborničkim pitanjima, o kojima se  raspravljalo i odlučivalo. Najviše se komentarisalo, čak 40-ak minuta,  o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2019. godinu sa izmenom Кadrovskog plana. 

Odlukom o prvoj izmeni i dopuni budžeta gada Zaječara za 2019. godinu, ukupan budžet se umanjuje za 228.954.655,11 dinara tako da ukuno planirana sredstva budžeta iz svih izvora iznose 3.649.522.059,66 dinara. Razlog za izmenu i dopunu Odluke o budžetu za ovu godinu je pre svega usaglašavanje, odnosno smanjenje suficita koji je prvom Odlukom bio predviđen u većem iznosu nego što je realan i smanjenje kod nekih pozicija koje su uvrštene u Odluku a izmirene su zadnjeg dana 2018. godine kada su stigla namenska sredstva iz budžeta Republike Srbije.

“Osnovni razlog (za prvu izmenu i dopunu budžeta) je to što smo u prvu odluku o budžetu za 2019. godinu uvrstili suficit koji smo očekivali da će ostati na kraju 2018. godine i zato smo morali da realno sagledamo ostali suficit u iznosu od 69.965.948 dinara. Takođe, znate da su nakon usvajanja Odluke o budžetu za ovu godinu, 29. decembra, pristigla sredstva u iznosu od 270 miliona dinara od Vlade Republike Srbije. Ta sredstva su došla kao namenska i ista smo morali da utrošimo namenski do kraja 2018. godine. Tako da smo neke pozicije koje su bile uvrštene u Odluku o budžetu za 2019. godinu izmirili u poslednja tri dana”, istakla je Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije.

Diskutujući o izmeni i dopuni budžeta, šef Odborničke grupe “Pobeda za naš grad” doktor Nenad Ristović je osvrnuvši se na suficit u budžetu rekao da je reč o  imaginarnim parama.

“To su pare planirane da dobijemo iz budžeta Republike Srbije, a danas je 8. maj. Ono što je realno je da nas ima manje nego po popisu iz 2011. godine, ima manje radnih mesta, manje je i punjenje budžeta. 2012. godine posle izbora, budzet je bio milijardu i 700 hiljada dinara, šta se uradilo od 2012. godine do danas pa da budžet poraste na 3 milijarde i 600 hiljada?  Ako imamo suficit 228 miliona, zašto je gradonačelnik i deo Gradske uprave odlazio u Ministarstvo finansija i tražio milijardu i 300 hiljada dinara?”, postavio je pitanje Ristović.

Odgovarajući Ristoviću, zamenica gradonačelnika Marina Milić iznela je zamerke opoziciji zbog stalnog upućivanja kritika na račun rada lokalne samouprave i izostanka pohvala za ono što je dobro urađeno.

“Ja do sada nisam čula da ste rekli “pristigao je novac za ovaj projekat, izborili ste se za ovo, ili ono”, ja to nisam čula, osim kritika samo. Mi smo tražili mnogo manje pare, a hvala i predsedniku i Vladi što su obećali i tih milion i 300 hiljada dinara, kao i za ostala tri grada koja su ušla u kombinaciju. Nadamo se da će novac stići. Zašto je to sramota reći? Znamo svi da mi bez pomoći Republike ne možemo, i u čemu je problam da nam daju sredstva za određeni projekat koji je dobro napravljen, koji je pokriven i pravno i zakonski. Najlakše je kritkovati, i ja sam bila opozicija, a teško je doći ovde i raditi. Kada smo ušli u izbor gradova koji će dobiti stadion, postavlja se pitanje onda ko će tu da igra? Sve ono što ne izlazi iz naše budžetske kase, već daje Republike, ne znam šta je loše u tome da se prihvati”, istakla je Marina Milić dodajući:

“Da li treba da kažemo da nećemo da gradimo stadion, jer će neko reći da tu nema ko da igra?”

O gradnji novog stadiona na Kraljevici govorio je pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković.

“Taj stadion je planiran da bude izgrađen zbog Svetskog prvenstva 2028. godine, za koje ćemo mi, zajedno sa još nekim zemljama, konkurisati. Ako vi, a siguran sam da pratite sport, fudbal, ne znate šta to znači za klub, grad i za sve ono što ide uz stadion, putna infrastruktura, hotelska infrustruktura koja nedostaje ovom gradu, mislite da ne treba jer nema ko da igra tamo, održava stadion, to je onda kao da od čitave plaže uzmete jedno zrno peska i kažete “evo ga problem”. Ova zemlja nema nijedan jači brend od sporta, i pored tog stadiona, treba iskoristiti da dobijemo sve ono o čemu sam pričao”, rekao je Stanković.

Odbornici su danas usvojili i Odluku o prihvatanju prenosa prava javne svojine na nepokretnostima od Republike Srbije na Grad Zaječar, bez naknade, o pristupanju izradi Izmene Prostornog plana teritorije Grada Zaječara, kao i o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Grada Zaječara. Gradski parlament je dao zeleno svetlo i na  Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, na Odluku o mreži javnih predškolskih ustanova i osnovnih škola na području Grada Zaječara, na Odluku o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom uređenju na teritoriji grada kao i na Odluku o načinu korišćenja javne garaže.

Na zasedanju usvojeni su izveštaji o radu sa finansijskim izveštajima u prošloj godini Narodnog muzeja, Matične biblioteke, Ustanove Narodno pozorište – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Turističke organizacije, kao i planovi rada sa finansijskim planovima za ovu godinu Narodnog muzeja , istorijskog arhiva i Turističke organizacije.

Odbornici su usvojili i Godišnji  likvidaci izveštaj JP „Direkcija za izgradnju“ Zaječar – u likvidaciji, dopunu  Odluke o snabdevanju vodom za piće na teritoriji Grada Zaječara, o kadrovskim promenama u stalnim radnim telima Skupštine Grada Zaječara.

Na razmatranje je uzet i Izveštaj o radu u prošloj i planu aktivnosti za ovu godinu Saveta za zdravlje.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close