KulturaVestiZaječar info

Zaječar: Počela manifestacija “Muzeji za 10” -Otvorena kamerna izložba “Ženska kosa kao umetnički izraz, vremeplov”

U okviru manifestacije “Muzeji za 10”, koja se ove godine održava od 13. do 19. maja u Zaječaru, danas je otvorena kamerna izložba “Ženska kosa kao umetnički izraz, vremeplov” – Ženske frizure kroz vekove, u kojoj će, do 18.00 sati, učešće uzeti nekoliko odeljenja muzeja (arheologija, etnologija, istorija, istorija umetnosti) i frizeri iz Zaječara.

“Ideja je da predstavimo ženske frizure, samu umetnost negovanja kosa, i ono što je kosa predstavljala kroz vreme. Frizure su u rimsko vreme bile veoma raznovrsne. Krajem drugog veka bile su veoma komplikovane frizure, groteskne, recimo punđe su bile i do dva, tri puta više od same veličine glave sa razoraznim umecima, perikama, poluperikama od razne kose. U modi je i tada bilo bojenje kose, kao i danas, u početku je bilo da se prekriju sede. Na ceni je bila plava kosa, koristili su germanske žene, sekli im kosi, da bi bi Rimljanke pravile sebi perike od prave, prirodne, plave kose, a postojali su i raznorazni recepti, koji su nama prilično strani za današnje uslove. Rimljanke su bile tamne, brinete, ali su volele da imaju plavu kosu, a da bi se sprečilo oštećenje kose, i tada je korišćena kana i dodaci razne životinjske masti. Frizure su se razlikovale zavisno od staleža”, istakla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru.

Manifestacija “Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća do sada na teritoriji Srbije, koja se održava petu godinu zaredom. Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 15. Evropsku noć muzeja (18. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja. Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodih godina, 79 muzeja i srodnih institucija, u 48 grada i mesta. Besplatni programi obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja, a ulaz je besplatan.

“Ove godine imamo različite sadržaje  koji su prijemčivi raznovrsnoj publici. Imaćemo i malo izmeštanje iz Muzeja jer će se aktivnosti dešavati na raznim mestima”, kazala je Živić.

U okviru Manifestacije “Muzeji za 10”, danas će u pozorištu „Zoran Radmilović“ u 19 sati, biti izvedena lutkarska predstava “Agencija za roditelje”, po tekstu Dejvida Badijela, a u režiji Stevana Jovanovića, koju će izvesti Dramska družina Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara. Družina je nastupala i nagrađivana na festivalu lutkarskih predstava „LUTVID“ u Bijeljini. Izuzetno zabavna, maštovita i poučna lutkarska predstava o dečaku koji, nezadovoljan svojim roditeljima, bira roditelje iz snova i pravi nove avanture.

14. maja biće održano predavanje koje se bavi temom same manifestacije, a održaće ga profesor sa Filozofskog fakulteta Dragan Bullatović koji se bavi muzeologijom.

15. maja od 10 do 19 časova je “Romulina kuća od Dionisa do Hrista” – Izložba o Gamzigradu (Romulijani), autora dr Maje Živić, ispred Muzeja. Istog dana, u 18 časova, u galeriji Narodnog muzeja, biće prikazan film o Gamzigradu, dok će od 20 časova biti priređeno Muzičko-poetsko veče “Steva i prijatelji”, u Radul begovom konaku.

16. maja, u 19 časova, biće priređene koncert učenika OŠMO “Stevan Mokranjac”, u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar, dok će 18. maja, u 19 časova, biti otvorena izložba “Polazište i ishodište”. Na izložbi će publici biti predstavljeni eksponati iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke, koji govore zanimljive priče o vremenu iz koga su nastali i ljudima koji su ih stvarali i upotrebljavali. Lokacija Radul begovog konaka.

Takođe, 18. maja, u 19 časova je otvaranje izložbe “Mozaički kod” – autora Dunje Sirmijum. Na izložbi će savremena umetnica mlađe generacije, Dunja Sirmijum, predstaviti mozaičke kompozicije u kamenu i crteže velikog formata na platnu, kako bi pokazala snagu i energiju jedne od najstarijih likovnih tehnika monumentalnog slikarstva. Na otvaranju izložbe sviraće jedna od dve mlade pijanistkinje, koje će kasnije nastupiti kao gosti kamernog hora “Lavirint”. Ceo program biće priređen u galeriji Narodnog muzeja. U 19 sati i 30 minuta, takođe u Narodnom muzeju, biće priređen koncert Kamernog hora „Lavirint“ – Kamerni hor “Lavirint”.

Do 19. maja, u Radul begovom konaku, biće organizovana i projekcija etnološkog dokumentarnog filma “Narodna umetnost Timočke krajine”, autora Suzane Antić – Priča o muzejskim predmetima nepoznatih stvaralaca Timočke krajine  koji su nam svoju težnju ka lepom ostavili iz prošlih vremena, kao i sadržaje koji predstavljaju mitove, legende, bajke i snove ljudi i njihove.

Zaječarski Muzej će u dane manifestacije biti otvoren od 10 do 22 sata, a u Noći muzeja i pola sata nakon ponoći.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close