VestiZaječar info

Zaječar dobija distributivni centar kompanije Tekijanka -Ministar Momirović: Važno povezivanje trgovaca i malih proizvođača

Na prostoru gde se nekada nalazilo Grafičko odeljenje u Zaječaru, koje je poslovalo u okviru nekadašnje firme Kristal, biće izgrađen distributivni centar porodične kompanije „Tekijanka“, koji će, prema rečima nadležnih, omogućiti bolji plasman poljoprivrednih proizvoda kako iz Zaječara, tako i iz cele Timočke krajine. Prostor od oko 5.000 kvadratnih metara obišli su Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Boško Ničić gradonačelnik Zaječara i vlasnik i osnivač „Tekijanke“ Živojin Bolbotinović.

Distributivni centar porodične kompanije „Tekijanka“ biće izgrađen na oko 5.000 kvadratnih metara u gradu na Timoku, a poljoprivrednim proizvočima iz Zaječara ali i cele Timočke krajine bi takav centar, trebalo da omogući lakši plasman proizvoda, a kupcima u Tekijankinim objektima niže cene. Kompanija koja postoji 33 godine i zapošljava oko 600 radnika, u Zaječaru će zaposliti još 50 radinika.

„Njegova namena je prihvat, skladištenje i distribucija robe široke potrošnje sa posebnim akcentom na sveže proizvode malih dobavljača iz ovih krajeva. Ovaj centar će omogućiti domaćim proizvođačima da na rafovima naše maloprodajne mreže izlože proizvode. Biće zapošljeno oko 50 radnika, a u Zaječaru već radi oko 60. Ambijentalni deo će biti oko 3.000 kvadrata, ostalo će biti za rashladne vitrine za voće i povrće, suhomesnate i mlečne proizvode, smrznutu robu. Biće oko 5.000 paletnih mesta, ulaz i izlaz robe na dnevnom nivou biće oko 200 tona“, objasnio je Živojin Bolbotinović, vlasnik i osnivač kompanije „Tekijanka“.

Prostor na kojem će biti izgrađen centar obišli su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam ponovo u Timočkoj krajini. Mislim da smo prethodnih godina uradili velike stvari kada je reč o izgradnji infrastrukture. Ovo je izuzetan projekat kompanije Tekijanka, jako je važan za Zaječar, za male privrednike u celom ovom kraju. Provodimo puno vremena na terenu, trudimo se da povežemo trgovce sa malim proizvođačima i živimo u vremenu krize, vreme pred nama je neizvesno i bitno nam je da budemo jedinstveni. Jako je važno da svi proizvođači iz cele Timočke krajine imaju siguran plasman, a ovde pričamo o velikoj kompaniji koja zapošljava oko 600 ljudi“, kazao je Momirović.

Prema rečima prvog čoveka grada Zaječara, ovako važan projekat je od značaja kako za male proizvođače, tako i za kupce koji će proizvode moći da kupe po nižim cenama.

„Drago mi je da je odlučeno da glavni centar Tekijanka napravi upravo u Zaječaru, što je i logično, jer je Zaječar centar Timočke krajne. Drago mi je da smo našli zajednički jezik, da smo proces oko ovog zemljišta koje je bilo van upotrebe blizu 25 godina, od kada je ugašeno Grafičko odeljenje, uspeli da privedemo kraju, kako bi se prostor iskoristio za izgradnju distributivnog centra. Ono što je najvažnije, bar meni kao prvom čoveku grada, je to što će naši poljoprivredni prozvođači, posebno povrtari duž Timoka, imati siguran plasman jer je distributivni centar ovde. Pojeftiniće i proizvodi jer cenu neće opterećivati transport i na kraju će potrošači imati jeftinije proizvode“, rekao je Ničić.

On je napomenuo da je sa ministrom razgovarao i o tome kako je potrebno pojačati klaničnu industriju, kako bi se povećao i stočni fond, posebno ovčarska proizvodnja koja, kako je rekao, može na ovim prostorima da bude kvalitetna i dobra.

Radovi na izgradnji distributivnog centra biće završeni krajem avgusta meseca, dok je otvaranje planirano u septembru. Vredost radova je dva miliona evra.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button