DruštvoKulturaRiznica moga krajaVestiZaječar info

VELIKI IZVOR U DUHU TRADICIJE I KULTURE: Održana “Bašta Balkana” -Evo i imena pobednika (FOTO+VIDEO)

Tradicionalna manifestacija „Bašta Balkana“, sedma po redu, održana je minulog vikenda u zaječarskom selu Veliki Izvor. U okviru manifestacije organizovano je takmičenje u kuvanju sarme, takmičenje orača, takmičenje u nadvlačenju konopca, kao i borba na brvnu, i bacanje bale sena preko prečke.

Ovogodišnja manifestacija Bašta Balkana u Velikom Izvoru okupila je oko 2.000 posetilaca koji su imali priliku da uživaju u tradicionalnim nadmetanjima i narodnim igrama, nastupima folklornih grupa i dobrom zalogaju. Veliko interesovanje bilo je i za učešće u takmičarskom delu programa, a organizatori su najuspešnije nagradili medaljama, diplomama i zahvalnicama. Najbolju sarmu pripremio je Ninoslav Mladenović iz sela Osnić, titulu najboljeg orača odneo je Miloš Mišić iz Velikog Izvora, dok je u borbi na brvnu pobedio Predrag Stojiljković. Najbolji u bacanju bale sena bio je Miodrag Pacić iz Velikog Izvora, dok je titula najboljeg u nadvlačenju konopca otišla u selo Valakonje.

Po završetku manifestacije za sve učesnike obezbeđena je izvrsna večera (tročlana kulinarska ekipa)

Prema rečima organizatora i ove godine je manifestacija opravdala cilj sedmogodišnjeg postojanja.

“Cilj ove manifestacije je da naše selo predstavimo u najlepšem svetlu, ali i da naše mlade ljude povežemo sa našim susedima iz okruženja, najviše sa ljudima iz Bugarske. Ova manifestacija je po mnogo čemu specifična jer ima neke discipline koje doprinose očuvaju poljoprivredne tradicije, ali i kulinarske tradicije Velikog Izvora”, rekao je Neli Nikolić, predsednik MZ Veliki Izvor.

Ove godine je učešće uzelo oko 360 takmičara iz raznih gradova Srbije i Bugarske.

“Gosti iz Bugarske su redovni tokom čitave godine, ovde su iz Belogradčika, prvi put su ovde gosti iz Mezdra, zatim iz sela Smoljanovci i grada Vraca. Takođe, imamo goste iz Svilajnca, Mladenovaca, Požarevca, Despotovca… To dovoljno govori o značaju ove manifestacije”, dodao je Nikolić.

Posebno emotivno bilo je uručenje zahvalnice Draganu Jovanoviću iz Grljana, borcu sa Košara, za odbranu Republike Srbije 1999. godine. Na trenutak su ugašeni reflektori, a upaljene baklje, zavijorile su se srpske zastave, centrom Velikog Izvora razlegla se pesma Sini jarko sunce sa Kosova, a prisutni su Dragana Jovanovića pozdravili gromkim aplauzom.

U kulturno-umеtničkom dеlu programa nastupili su Folklorni ansambl „Mеzdra“ iz Bugarskе, KUD „Carеvac“ iz Požarеvca, KUD „Graničar“ iz Halova i KUD „Đorđе Gеnčić“ iz Vеlikog Izvora.Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close