VestiZaječar info

Uspešno realizovana pokazna vežba zbrinjavanja povređenih nakon ekspozije plinske boce

Akcija pod nazivom „Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce“ danas je uspešno realizovana na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Zaječarski vatrogasci, predstavnici Crvenog krsta i učenici Medicinske škole imali su zajednički cilj: da pokažu kako izgleda kada esksplodira plinska boca i kako ukazati prvu pomoć povređenima u toj situaciji.

Doktor Gradislav Đorđević, potpredsednik Crvenog krsta Zaječar i instruktor za prvu pomoć ističe da je u takvoj situaciju neophodno ukazati prvu pomoć ali na pravilan način.

“Vrlo je važno da se tada pravilno postupa, ne valja srljati u takvoj situaciji. Ne treba nasumice ulaziti u taj zagušljiv prostor, jer postoji mogućnost potencijalne i druge eksplozije, pa se često dešava da i oni, od spasioca postanu žrtve.  Ukoliko niste sigurni kako da uklonite lako zapaljive materijale, pogotovo kada je u pitanju plinska boca, najbolje je da ne ulazite nasumice u taj prostor, već treba pozvati vatrogasce na 193, a potom i brojeve 194 i 192 i po dolasku vatrogasaca ili ekipa hitne obezbediti im prolaz kako bi oni dalje dejstvovali i spasili unesrećne”, rekao je Đorđević.

Prilikom pokazne vežbe, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u zaječaru pokazali brzinu, spretnost i pravovremeno reagovanje u takvoj situaciji. Prema rečima Igora Dimitrijevića, komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona za okrug Zaječar, koliko je vežba uspešno realizovana, svedoče pitanja mnogih građana koji  nisu bili sigurni da li je požar stvaran ili je u pitanju vežba.

“Na vežbi smo mogli da se uverimo kolika je uvežbanost vatrogasne jedinice dobra i kako treba pravilno i pravovremeno postupiti u situaciji koja može iznenada da se desi.  Današnja vežba je veoma uspešno realizovana, čemu svedoče i pitanja posmatrača koji nisu znali da li je požar stvaran ili je u pitanju samo vežba”, rekao je Dimitrijević.

U pokaznoj vežbi učestvovali su i učenici Medicinske škole i to 6 članova u ulozi ekipe prve pomoći i 10 markiranata, koji su glumili nastradale.

“Kao što ste videli, naša ekipa je pokazala spremnost, primenili su znanje koje su dobili od svojih nastavnika i instruktora u Medicinskoj školi. Osim ovih aktivnosti, svake godine smo na republičkim takmičenjima iz prve pomoći, gde smo visokopozicioirani”, rekao je Davor Janković, direktor Medicinske škole.

U današnjoj pokaznoj vežbi učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije – Vatrogasno-spasilački bataljon Zaječar, predstavnici zaječarskog Crvenog krsta i učenici Medicinske škole.


Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close