VestiZaječar info

Uspešno realizovana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi -Deficita nema, ali je svaka jednica dragocena

AKCIJOM DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, JUČE JE U ZAJEČARU ZAVRŠENO OBELEŽAVANJE NEDELJE CRVENOG KRSTA

Zajednička akcija Crvenog krsta i eparhijskog Verskog dobrotvornog starateljstva (VDS) uspešno je realizovana, a tom prilikom prikupljana je 31 jedinica dragocene tečnosti.

Prema rečima đakona Uroša Pamučara, na adresu Eparhije timočke stigao je dopis Crvenog krsta o saradnji u humanitarnim akcijama, na šta su oni pozitivno odgovorili i dali doprinos. Ovo nije prva zajednička humanitarna akcija.

„Mi smo sa zadovoljstvom prihvatili taj predlog i odredili ta dva termina kada će se Eparhija timočka posebno angažovati, pozivati ljude i učestvovati u organizaciji. Mi ćemo i sve druge njihove akcije tokom godine podržati“, istakao je đakon Pamučar.

Iako su zalihe krvi na zadovoljavajućem nivou, neophodno je brinuti o zalihama te dragocene tečnosti, koja tokom leta, postaje deficitarna.

„Znamo da je krv uvek neophodna, pogotovo kada su na pragu ovi letnji meseci, tako da moramo da brinemo o tim zalihama, jer će uskoro uslediti i godišnji odmori, pa moramo razmišljati o tome. Od kada je stupio na snagu novi Zakon u Srbiji o transfuziologiji, mi ne beležimo pad broja jedinica krvi, što nije slučaj u ostatku Srbije. Tokom godine prikupimo oko 1800 jedinica krvi, nama je cilj da održimo taj broj ili povećamo“, istakla je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta.

Dragan Virijević iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša istakao je dobru saradnju sa zaječarskim Crvenim krstom.

„Zadovoljni smo saradnjom sa Crvenim krstom iz Zaječara i konkretno sa Zaječarcima jer je odziv dobar, nadamo se da će ta tendencija da se nastavi i u narednom periodu. Crveni krst nam obezbeđuje maksimalno dobre uslove za rad i za veliku je pohvalu što se i srednjoškolci odazivali ovakvim akcijama. Zalihe krvi su u zadnje vreme stabilne, nema deficita ali ja uvek koristim ovakve prilike da kažem da je svaka jedinica krvi dragocena jer su potrebe za krvnim derivatima potrebne. Trebovanja su česta i velika, tako da ne bi trebalo da čekamo da dođemo u situaciju da apelujemo kada već nastane deficit“, istakao je Virijević i dodao:

„Kada postoji nedostatak krvnih grupa, uglavnom su to negativne krvne grupe“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button