VestiZaječar info

USKORO NOVA ČESMA U CENTRU ZAJEČARA

Juče je stiglo zadnje rešenje na koje se čekalo i radovi na izmeštanju česme u centru Zaječara mogu da počnu. Jedna ogromna birokratska procedura je završena pa se sada može pristupiti radovima na postavljanju nove česme, na rekonstrukciji arterskog bunara i povezivanju arterskog bunara sa novom česmom i sanaciji fontane “Majka i dete”. Česma će se nalaziti u neposrednoj blizini fontane koja je inače jedan od simbola grada.

-Izmeštanje česme je neminovno. Arterski bunar sa kojeg će se napajati nova česma nalaziće se tačno ispod sadašnje česme na gradskom trgu, a po propisima i zakonima koje nalaže Ministarstvo za rudarstvo i energetiku iznad bunara ne sme da bude ni jedan objekat da bi u svako vreme moglo da se pristupi bunaru radi sanacije i određenih postupaka koji su predviđeni da se rade na dve godine, čišćenja i drugog. Vrednost investicije je nešto više od pet miliona dinara. Ušteda će se ostvarivati kroz nekorišćenje vodovodske vode koja je do sada tekla više od 20 godina, 24 sata dnevno, 365 dana u godini . Po proračuna nadležnih iz gradskog Vodovoda Zaječar to je količina vode oko 60 hiljada kubika u jednoj godini, koja se prosto baci iz sadašnje česme i iz fontane, rekao nam je Aleksandar Marjanović, predsednik udruženja ,,ZA česme” iz Zaječara.

Po rečima Marjanovića radovi će trajati najduže mesec dana.

-Po mojim saznanjima izvođači radova su se jako dobro pripremili, jer se dugo čeka da sami radovi krenu, pa mislim da će to biti i manje od 30 dana. Misim da ćemo za 20-ak dana imati završene radove. Inače, česma je dobrim delom urađena i trebalo bi u narednih desetak dana da stigne u Zaječar. Ona je istih dimenzija kao i ova stara, što je bio i uslov Zavoda za zaštitu spomenika Niš, da bude replika stare česme iz 1865. godine sa uklesanim godinama raznoraznih ratova. I biće ispoštovana ta forma. Nova česma će biti u drugoj materalizaciji, postojanijoj, a to je monolitni blok belog mermera. Ona će sama po sebi biti jako teška, negde oko deset tona. Česmu radi firma Mančić enterijeri. Radi se od sertifikovanog materijala koji mora da prođe proces skeniranja, da nema pukotina, da nije radioaktivan materijal i ostalo, dodao je Marjanović.

Investitor je Grad Zaječar i kompanija Hajneken, kao i udruženje ZA česme koje koordinira svim aktivnostima. Tri i po miliona dinara za izgradnju nove česme na Trgu Oslobodjenja obezbedila je kompanija Hajneken, dok će sa preostala dva  miliona učestvovati grad. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme” Aleksandar Marjanović i direktor kompanije „Heineken” Srbija Nikos Zois, potpisali su Sporazum o revitalizaciji arteske česme na Trgu oslobođenja u Zaječaru početkom septembra meseca.

Kao razloge za njeno izmeštanje gradonačelnik Zaječara Boško Ničić navodi propadanje stare česme izgrađene od peščanika, ali i to što će nova česma sada biti povezana na arterski bunar i godišnje će se uštedeti oko 60.000 kubnih metara vode. Na Gradskom trgu nakon pomeranja česme prostor će, kako Ničić navodi, samo privremeno biti izbetoniran, do početka potpune rekonstrukcije gradskog trga koju najavljuje za  2022. godinu.

Znači, rekonstrukcija česme i fontane na Skveru  samo su početak kompletne rekonstrukcije čitavog centralnog gradskog Trga. Kako je najavjeno konkurs za idejno rešenje biće objavljen naredne godine.

Stara česma neće biti sklanjana sa Trga dok nova ne bude izgrađena.

Inače, kopija stare Spomen česme postavljena je 1994. godine u centru Zaječara, na Trgu oslobođenja, na zaječarskom Skveru. Nakon postavljanja bunarske konstrukcije do 274 metra konstatovan je subarteski nivo na 0.50 metra od nivoa terena, te je postavljena pumpa koja je ubrzo prestala sa radom. Po prestanku rada pumpe, česma je priključena na gradski vodovod.

Prikaži više

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button
Close