VestiZaječar info

Unapređenje socijalnih usluga na lokalu uz podršku EU: Dato zeleno svetlo za realizaciju projekta TOC-a

Uz podršku Evropske unije, preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, socijalne usluge će biti unapređene u 23 lokalne samouprave u istočnoj, zapadnoj, južnoj Srbiji i regionima Šumadije. EU će sa 521.629 evra podržati 20 projekata koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou. Među odabranim projektima je i projekat Timočkog omladinskog centra pod nazivom „Rad u zajednici za dosezanje društveno isključenih osoba“.

Cilj projekta Timočkog omladinskog centra je unapređenje sistema socijalne zaštite kroz izradu i usvajanje strateškog dokumenta i omogućavanje boljeg pristupa sistemu za oko 100 teško dostupnih marginalizovanih građana i građanki kroz pilotiranje inovativnog terenskog rada, koji podrazumeva obuku i formiranje tima od 20 terenskih radnika.

Ukupna vrednost projekta je 29.967 evra.

„Podrška ranjivim grupama stanovništa i obezbeđivanje kvalitetnih socijalnih usluga je među zajedničkim prioritetima Vlade Srbije i EU, a značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imaju lokalne samouprave i oganizacije civilnog društva. Posebno ohrabruje činjenica da će se čak 18 projekata sprovoditi u partnerstvu lokalnih samouprava, javnih institucija i civilnog društva te da će oni koordinisano  raditi na pružanju adekvatnih socijalnih usluga deci, starijima, osobama sa invaliditetom i drugim osetljivim grupama na lokalnom nivou”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre je istakao da unapređenje socijalne uključenosti i ostvarivanje jednakih prava, uključujući i dostupnost socijalnih usluga svim građanima i građankama, su ono za šta se EU zalaže u svim svojim aktivnostima.

„Podržavajući ovakve projekte mi ohrabrujemo lokalna partnerstva koja će unaprediti kvalitet i opseg socijalnih usluga za osetljive grupe i to prvenstveno usluga socijalne zaštite, kao i obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, kazao je Žizofre.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga koji je bio otvoren od 14. januara do 7. marta ove godine, a čije sprovođenje je podržalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od ukupno 90 pristiglih predloga projekata, 20 projekata, koji su ocenjeni kao najbolji, dobiće podršku u visini od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti koje će se, između ostalog, fokusirati na poboljšanje usluga usmerenih na decu i mlade uključujući usluge lični pratilac deteta, neurofidbek terapiju, dnevne boravke za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, ali i usluge pomoći u kući odraslima i starijim licima, ličnu asistenciju za osobe sa invaliditetom i druge usluge.

Takođe, pored poboljšanja spremnosti i otpornosti prvenstveno javnih institucija ali i drugih pružalaca socijalnih usluga za moguće buduće vanredne situacije i periode kriza, odobreni projekti treba da doprinesu i smanjenju negativnih uticaja kovida na kvalitet života ranjivih grupa.

Lista odobrenih projekata je dostupna je na linku.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button