VestiZaječar info

Kolika će temperatura biti u gradskom stanu kada počne sezona grejanja

Gradski parlament u Zaječaru, na svom zasedanju održanom u utorak, dao je saglasnost Javnom komunalno-stambenom preduzeću „Zaječar“ na Zahtev za umanjenje propisane temperature u grejanom prostoru korisnika, za jedan stepen, u grejnoj sezoni 2022/2023 godine.

Propisana temperatura u grejanom prostoru korisnika, ranije utvrđenim aktima, određena projektom i pri spolјnoj temperaturi od -15°C do +12°C po pravilu je +20°C sa dozvolјenim odstupanjem + – 2°C, ukoliko zakonom ili međusobnim ugovorom nije drugačije određeno.

S obzirom na sve alarmantniju energetsku krizu izazvanu aktuelnim dešavanjima u svetu, Ministarstvo rudarstva i energetike je na sastancima održanim sa predstavnicima lokalne samouprave i energetskih subjekata dalo preporuku da se propisana temperatura grejanog prostora u toku grejne sezone, propisana zakonom i odlukama organa lokalne vlasti umanji, na koji način bi se ostvarile određene uštede, a ne bi osetno bio ugrožen kvalitet grejanja.

Kako se navodi u obrazloženju, imajući u vidu trenutnu finansijsku situaciju Javnog komunalno-stambenog preduzeća „Zaječar“ i tendenciju stalnog povećanja troškova proizvodnje toplotne energije (porast cena mazuta i električne energije), utvrđivanje temperature u grejanom prostoru korisnika od 19°C, pri postojećim parametrima spolјne temperature omogućilo bi solidnu uštedu i stvorilo uslove za nesmetano odvijanje grejne sezone a ne bi uticalo značajno na komfor korisnika usluge grejanja.
Predloženo umanjenje bi bilo ograničeno na predstojeću grejnu sezonu i svakako bi bilo primenjivano kao minimum u pružanju usluga isporuka toplotne energije samo kada je to neophodno.

Nebojša Božinović, v.d. direktora JKSP Zaječar: AKO JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO NE BUDE REALIZOVANO, MI NEMAMO ČEMU DA SE NADAMO

Na istoj sednici Skupština grada Zaječara dala je saglasnost i usvojila predlog projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za poveravanje komunalne delatnosti proizvodnje toplotne energije na teritoriji grada Zaječara, imajući u vidu činjenicu, kako se navodi, da je suština ovog predloga projekta javno-privatnog partnerstva zamenjivanje ekološki nepovolјnog fosilnog goriva u upotrebi, ekonomski povolјnijim i ekološki prihvatlјivijim, obnovlјivim izvorom energije – drvnom biomasom.

Obrazlažući ovu odluku i odgovarajući na diskusiju pojedinih odbornika opozicije, Nebojša Božinović, v.d. direktora JKSP Zaječar je naveo da ukoliko javno-privatno partnerstvo ne bude realizovano „mi nemamo čemu da se nadamo“.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button