DruštvoKulturaVestiZaječar info

U Zaječaru SVEČANO OTVOREN Festival hrišćanske kulture

U PORTI Sabornog hrama u Zaječaru sinoć je svečano otvoren šesti Festival hrišćanske kulture, manifestacija koja promoviše duhovne, kulturne i umetničke vrednosti.

Festival, koji se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara, svečano je otvoren pozdravnim govorom predstojatelja Crkve Božje u Eparhiji timočkoj – episkopa timočkog Ilariona i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

Episkop timočki Ilarion podsetio je da se u okviru ovog Festivala hrišćanske kulture obeležavaju četiri jubileja.

„Na moju radost, ove godine učestvuje širi krug ljudi, a sadržaj će biti praktično podeljen na dva dela. U okviru ovog Festivala imamo jubileje 350 -godišnjica upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i 200 godina Dostojevskog. Predstoje nam jubileji od 6. do 8. oktobra, kada inače proslavljamo javljanje Presvete Bogorodice 1944. godine prilikom oslobođenja Zaječara, mi tada planiramo da obeležimo i druga dva događaja, godišnjice vezane za Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića i 100 godina upokojenja Episkopa timočkog Milentija Hilandarca“, istakao je episkop timočki Ilarion i dodao:

„Festival hrišćanske kulture ima takav sadržaj i potencijal da zaista možemo da smatramo da festival nije ograničen sa ovih sedam ili deset dana, već treba da se u zavisnosti od događaja, obeležavati tokom čitave godine“.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što se u ovim vremenima koja nisu nimalo laka, organizuje Festival hrišćanske kulture, jedinstven u Srbiji.

„Želimo, na ovaj način, da ukažemo i mladim ljudima na one vrednosti, koje su mnogo veće od onih što im se servira u ovim modernim vremenima, a to je: vera, poštenje, znanje. Sve to je sadržaj ovog festivala. Drago mi je, što smo uspeli da stvorimo jedno jedinstvo duhovne i svetovne vlasti. Mogu s ponosom da kažem, da ćemo možda već sledeći festival otvoriti u novom hramu, koji će biti ponos generacija koje dolaze. Nadam se da će i u budućnosti Grad Zaječar još više unapređivati ovaj festival. Septembar će biti mesec jednog duhovnog uskrsnuća. Hvala Vam svima koji ste uveličali ovaj festival, naveo je Ničić.

Dodao je da će, na predlog Eparhije timočke i episkopa timočkog Ilariona, odbornici Skupštine grada Zaječara na sednici odlučivati o Danu grada, koji bi trebalo da bude obeležavan 6. oktobra.

U okviru prve festivalske večeri besedu o Svetom Vasiliju Ostroškom u duhu 350-godišnjice svetiteljevog prelaska (pashe) u večnost, izgovorio je protoprezviter-stavrofor mr Slobodan-Boban Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki.

Hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, koji punih dvadeset godina pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić, održao je svečani koncert.

Povodom 350-godišnjice upokojenja Svetog i bogonosnog oca našeg Vasilija Ostroškog, u produkciji „Televizije Hram”, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke prikazan je dokumentarni film „Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja” autora katihete Branislava Ilića. Nakon premijernog prikazivanja filma u porti Sabornog hrama u Zaječaru, o filmu su govorili episkop timočki Ilarion, episkop stobijski i mjestobljustitelj strumički David, dr Jasmina Ćirić, docent Filološko-umetničkog Fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, Mira Lolić-Močević, urednica „Televizije Hram;” i katiheta Branislav Ilić, autor filma.

U muzičkom delu programa nastupio je hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić.

Jutros u 09.00 časova, na praznik Prepodobnog Simeona Stolpnika, povodom početka Crkvene nove godine, na temeljima ranohrišćanske bazilike u okrilju lokaliteta Feliks Romilijana, episkop timočki Ilarion, uz sasluženje episkopa stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog Davida, sveštenstva i vernog naroda Božjeg, služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Blagoljepiju je doprinelo milozvučno udruženo pojanje hora Prepodobne mati Angeline iz Nikšića i hora Sabornog hrama Roždestva presvete Bogorodice u Zaječaru.

Nakon liturgijskog sabranja, sa početkom u 11.00 časova, u Kuli 19 lokaliteta Feliks Romulijana, upriličena je poseta izložbe „Zapad u istočnom ruhu”, autora Mirne Jovanović, dok je u nastavku prikazan dramski prikaz Biografije Dostojevskog.

Večeras, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, sa početkom u 19.00 časova, biće svečano otvorena izložba „Ranohrišćanske grobnice Niša”. Za sat vremena kasnije zakazana je promocija Zbornika radova „800. godina autokefalnosti SPC u Eparhiji timočkoj”, koja će biti održana u porti Sabornog hrama u Zaječaru.

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button