SportVestiZaječar info

U Timokovoj Školi za golmane trenira i poletarac iz Bugarske -BOROTA UČITELJ GOLMANA

ZAJEČAR. Bivši prvoligaš Timok 1919, sinonim sportskog Zaječara i nosilac razvoja fudbala u Timočkoj krajini i šire, decenijama unazad veliku pažnju poklanja radu sa mlađim kategorijama igrača. Osim seniorskog pogona koji je nedavno ispao iz prvoligaškog društva, ali sa ambicijama da se već od narednog leta ponovo vrati u drugi rang takmičenja kome i pripada, jato „belih labudova“ sa Timoka u svom „gnezdu“ neguje i šest mlađih selekcija -poletarci, mlađi pioniri, pioniri, mlađi kadeti, kadeti i omladinci, a od 1992. godine i Školu za golmane, kojom rukovodi Ivan Đorđević Borota (63), bivši golman Timoka, Kristala i drugih klubova.

Učitelj golmana Ivan Đorđević Borota (64) i učenik Jordan Dani Dimitrov (15) iz Bugarske (FOTO: A. N. Petković)

-U protekle tri decenije postojanja kroz školu je prošlo više stotina talentovanih čuvara mreže, koji su sa puno uspeha čuvali mrežu ne samo Timoka, već i mnogih drugih naših elitnih klubova. Škola za golmane je opravdala svoje postojanje. Na treninzima imamo po 20-tak čuvara mreže uzrasta od sedam do preko 30 godine i sa kojima treniram po uzrasnoj kategoriji. Među njima je i talentovani Jordan Dani Dimitrov (15) iz Bugarske, koji već četiri godine redovno iz Vidina dolazi na stadion pod Kraljevicom, gde sa puno elana, volje i ljubavi trenira sa ostalim golmanima Timoka. Ako ovako marljivo nastavi da radi, napreduje i da raste (sa 15 godina je vitak i visok 178 cm), a nema razloga da tako ne bude, nema dileme, smeši mu se blistava golmanska karijera u bugarskoj eliti, a možda će stati i na gol crti Timoka, kao što je to uradio 1991. godine poznati bugarski golman Hari Kazakov, koji je blistao na golu i ostavio dubok trag kod svih ljubitelja fudbala – ističe učitelj golmana Ivan Đorđević Borota.

Jordan Dani Dimitrov je skromno dodao:

-Sa šest godina počeo sam da treniram u BDINU iz Vidina i nisam propustio ni jedan trening. U Timoku treniram od 11. godine, a od avgusta 2019. godine postao sam član CSKA Tire 1948 iz Sofije. Branim za prvu postavu U-15 i proglašen sam najboljim golmanom. Prošle 2021. godine osvojili smo kup Sofije, a ove godine na školskom prvenstvu proglašen sam za najboljeg čuvara mreže. Cilj mi je da budem prvi golman sofijskog CSKA, volim i rumunsku Steau, a kruna karijere bila bi mi da obučem dres državnog tima Bugarske – kaže Deni Dimitrov, koji ima veliku podršku u ispunjenju dečačkih snova od majke Nikoline, tate Svetoslava i brata Kristijana (19).

Popularni Ivan Đorđević Borota zaključuje:

-U dosadašnjoj trenerskoj karijeri trenirao sam vrsne golmane kao što su Dragan Starčević, Slobodan Nikolić, Aleksandar Danić, Vladan Lilić, Davor Joksimović, Aleksandar Jovanović, Milan Petrović, a ovoga proleća i Nikolu Petrovića, bivšeg čuvara mreže Partizana, Napredka iz Kruševca i Radničkog iz Niša. Sada na treninzima golmanskim veštinama učim Darka Pavlovića, Aleksu Đorđevića, Stefana Jovanovića, Matu Jaćovića, Miloša Đorđevića, Lazara Gligorijevića, Ognjena Cvetkovića, Uroša Đurđevca, Nemanju Markova, Danijela Đorđevića, Lazara Dubljevića, Milana Petrovića i sada povremeno Danija Dimitrova, koji se preselio u Sofiju. Ove godine proslavljam 55 godina u fudbalu i to mi je posebno drago – zaključuje Ivan Đorđević Borota, bivši golmanski as među stativama Timoka, Kristala, Bora, Timočanina, Jama (Bor), a sada neumorni profesor i specijalista za rad sa golmanima u Timokovoj školi za golmane, jedinoj u Timočkoj krajini.

A. N. Petković

Foto: A.N. Petković

Prikaži više

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button